Društvo

Kustos u Spomen-području Јasenovac izjednačila ustaške žrtve i njihove dželate

Kustos u Spomen-području Јasenovac Andriana Benčić izjednačila je nevine žrtve ustaškog logora Јasenovac sa ustašama ubijenim u Blajburgu.

U analizi u novom broju hrvatskog stručnog časopisa “Polemos”, Benčićeva tvrdi da je “konfliktno ratno nasljeđe Јasenovca bazirano na politici selektivnog sjećanja jugoslovenskog režima, koja je isticala Јasenovac, a prećutkivala masovne zločine poput Blajburga i Križnog puta”.

Loading...

Ona navodi da je to nasljeđe rezultovalo “manipulacijom brojem žrtava Јasenovca i dio je `ratova sjećanja` na jugoistoku Evrope koji traju od Drugog svjetskog rata”.

“U tom pristupu, koji je dominantan u jugoistočnoj Evropi, potpuno je izostavljen spomen na civilne žrtve međuetničkog nasilja, među kojima su bile mnoge žrtve ustaškog krvoprolića, koje su prenaglašene, i partizanskog krvoprolića, koje su prećutane”, ocijenila je Benčićeva.

Ona tvrdi da nakon raspada SFRЈ u Hrvatskoj nije došlo do procesa suočavanja sa prošlošću, već je uslijedio “novi agresorski rat, sa čijom su ratnom propagandom ponovo prizvani u sjećanje dugo vremena utišavani narativi iz prošlosti”.

“Tako, umjesto da postane mjesto mira i mogućeg pomirenja, Јasenovac ostaje najizraženiji simbol konfliktnog nasljeđa Drugog svjetskog rata i poslijeratnog perioda”, navela je Benčićeva.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!