Politika

Mektić: Čim se steknu uslovi izmještanje migranata iz “Bire i “Mirala”

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić najavio je da će čim se steknu uslovi na terenu početi izmještanje migranata iz centara “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši na novu lokaciju, radi poboljšanja života građana u Unsko-sanskom kantonu.

Tokom susreta Mektića sa delegacijom parlamentaraca okupljenom oko Kluba za evropske integracije i bezbjednosna pitanja u parlamentu BiH konstatovano je da se situacija sa migrantima najviše odražava na Unsko-sanski kanton i da je neophodno izmještanje migrantskih centara iz naseljenih mjesta, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti. 

Mektić je naglasio da je za upravljanje migrantskom krizom ključno jačanje zaštite istočne granice, te je i od parlamentaraca zatražio podršku za popunjavanje nedostajućeg broja policajaca i službenika u Graničnoj policiji i Službi za poslove sa strancima BiH. 

Mektić je danas informisao delegaciju parlamentaraca, u kojoj su bili Jasmin Emrić, Edita Đapo, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i DŽenan Đonlagić, o trenutnoj situaciji i planovima za upravljanje migracijama. 

On je naveo ključne probleme, prvenstveno što na nivou EU ne postoji zajedničko rješenje, dodajući da migranti prolaze preko zemalja članica EU, odnosno Grčke i Bugarske. 

Mektić je rekao da se ne poštuju propisani sporazumi o readmisiji, odnosno mogućnosti vraćanja ilegalnih migranata u zemlje kroz koje su prošli. 

On je ukazao i na nekorektno ponašanje susjednih zemalja, koje migrante propuštaju preko svoje teritorije ili ih čak ilegalno vraćaju u BiH. 

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH prenijeli su prijedloge i utiske koje su stekli nakon nedavne posjete privremenim prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!