Nauka i tehnologija

Šta Guglova blokada Huaveja znači za korisnike?

Krovna Gugl kompanija “Alphabet Inc.” je sa kineskom kompanjom Huavej obustavila saradnju, koja zahtjeva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih, koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je Rojters agenciji izvor upoznat sa tim.

Ovaj potez mogao bi da ometa i poslovanje Huaveja, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema Android, prenos ista agencija. Kako se navodi, sledeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Gugl Plej prodavnicu, Gugl Plej Protekt servis, ali i aplikacije kakve su “GMail”, “YouTube” i druge bazične Gugl Android aplikacije.

Loading...

“Huavej će moći da se koristi samo javnom verzijom Androida i neće imati pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Gugl kompanije”, naveo je izvor.

Pojedinosti o spečifičnim uslugama na koje se odnosi suspenzija još se interno raspravljaju na Gugl sastancima, a advokati Huaveja takođe proučavaju uticaj “crne liste”.

Huavej nije odmah bio dostupan za dalje komentare, ali se to očekuje tokom dana.

Prema informacijama, koje su se pojavile u prethodnom periodu kompanija Huavej već neko vrijeme radi na “Planu B“ i kreiranju alternativa za Android i Vindous operativne sisteme.

U kojoj mjeri će Huavej biti pogođen stavljanjem na “crnu listu” američke vlade još nije poznato, a stručnjaci za čipove sumnjaju u sposobnost Huaveja da nastavi sa radom bez američke pomoći. Ipak, neki izvori tvrde da je kompanija očekujući ovakav scenario napravila zalihe hardvera za najmanje tri do šest mjeseci, što bi trebalo da bude dovoljno dok se odluka ne bude znala u potpunosti, kao i to da li će opstati.

Huavej će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema Android koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao “Android Open Source Project” (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji žele da ga koriste.

Prema Gugl kompaniji u svijetu se koristi oko 2.5 milijarde Android uređaja marke Huavej i ti uređaji ne bi trebalo da osjete efekte američke odluke, za koju se očekuje da će uticati uglavnom na nove telefone, koji bi tek trebalo da se pojave na tržištu.

SAD optužuju kompaniju iz Kine da svoju opremu koristi za špijuniranje američkih interesa, kao i da krši američke sankcije Iraku. SAD su tokom 2018. godine praktično zabranile prodaju Huavej telefona kroz ponudu operatora, pa čak i kroz kanale slobodne prodaje. 

Dosadašnja istraživanja nisu dovela u vezu kompaniju Huavej sa mogućnostima špijuniranja, kao ni sa kršenjem dosadašnjih protokola bezbjednosti ni u jednoj zemlji, dok su nova istraživanja još uvijek u toku. Kompanija Huavej je čak i tužila SAD zbog neosnovanih optužbi za špijunažu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!