Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Turci opet hapse: Iza rešetaka završilo 249 državnih službenika

Vlasti Turske naredile su hapšenja 249 službenika Ministarstva spoljnih poslova povodom sumnjivih veza sa mrežom imama iz SAD koji je optužen za orkestrovanje pokušaja vojnog udara 2016. godine, javila je danas stanica NTV.

Vlasti redovno vrše operacije protiv navodnih pristalica Fetulaha Gulena, koji živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999. godine. Akcije su pokrenute poslije neuspješnog vojnog udara u noći 15. jula 2016. godine. Gulen odbacuje optužbe. 

Kancelarija glavnog tužioca u Ankari saopštila je da je naredila hapšenje 249 službenika nakon što je istragom utvrđeno da su počinili neregularnosti u ispitima koje je ovo ministarstvo ranije provodilo. 

NTV prenosi da je do sada u operacijama u 43 provincije privedeno 78 osumnjičenih i da policija traga za ostalima. 

Više od 77.000 ljudi iza rešetaka čeka suđenja, a oko 150.000 civilnih službenika, vojnog osoblja i ostalih otpušteni su ili suspendovani sa svojih poslova u okviru čistki poslije vojnog udara. 

Grupe za zaštitu ljudskih prava i zapadni saveznici Turske izrazili su zabrinutost povodom ove akcije, navodeći da predsjednik Tajip Erdogan koristi puč kao izgovor za djelovanje protiv disidenata.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button