Privreda

Skuplja struja privredu bi koštala 80 miliona KM

Ako dođe do najavljenog poskupljenja struje, gotovo je izvjesno da će doći i do poskupljenja proizvoda.

Kako su ocijenili, poskupljenje će za njih biti i svojevrsni korak unazad jer će ih učiniti manje konkurentnim na tržištu i smanjiti mogućnost razvoja.

Rijad Hasić iz kompanije “TMD Group”, kaže kako su oni jedan od vodećih proizvođača u metalskoj industriji u BiH u potpunosti izvozno orijentisanih, a da 30 odsto troškova u njihovoj firmi čine troškovi električne energije.

“Bilo koje dodatno povećanje cijene električne energije predstavlja prijetnju za ispunjenje obaveza iz ugovora koje imamo zaključene s kupcima, a radimo sa svjetskim liderima u automobilskoj industriji”, kazao je Hasić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, sabrao je kako bi najavljeno povećanje privredu BiH koštalo 80 miliona maraka godišnje.

To je, kaže, novac koji bi se mogao iskoristiti za otvaranje radnih mjesta, nove tehnologije, povećanje plata radnicima i slično.

Dodaje da cijene struje na evropskom tržištu rastu, jer je ono dodatno opterećeno taksama, ali da u BiH to nije slučaj i da te takse zasad ne postoje.

Poslodavci su u petak na konferenciji za medije izrazili uvjerenje da će “Elektroprivreda BiH” i Vlada FBiH pronaći model i uvažiti zahtjeve privrede.

Iz “Elektroprivrede BiH” se juče nisu oglašavali po ovom pitanju, ali jesu nekoliko dana ranije, kada su poručili kako poslovanje moraju prilagođavati tržišnim uslovima.

Tada su rekli kako su cijene na tržištu električne energije za narednu godinu na izrazito visokom nivou i ukoliko se uporede s cijenama koje su bile na tržištu u istom periodu prošle godine, može se zaključiti da je došlo do porasta većeg od 15 odsto, a što se odražava na cijene na maloprodajnom

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!