Nauka i tehnologija

NASA planira da živa bića šalje u duboki kosmos

NASA se sprema da po prvi put u posljednjih 50 godina živa bića pošalje duboko u kosmos, a uz pomoć letjelice BioSentinel, koja bi u orbitu za početak trebalo da ponese jednoćelijsku gljivicu koja skrob pretvara u šećer, a koju poznajemo kao kvasac.

Gljivica bi trebalo da krene na out oko Sunca, a kako bi naučnici bolje razumjeli uticaj radijacije izvan magnetnog polja Zemlje.

Loading...

BioSentinel je jedna od 13 kockastih letjelica u okviru misije Artemis 1, koja bi trebalo da počne sredinom 2020. godine, što je više od 47 godina nakon što je agencija poslala neki živi organizam izvan niže Zemljine orbite.

Prošli put su organizmi bili znatno složeniji, budući da se radilo o Apollo 17 astronautima koji su stigli do Mjeseca 1972. godine. Drugi pak tvrde da su astronauti bili posljednji živi organizmi koji su izvan orbite poslati namjerano, a da su se neki mikroorganizmi već našli na robotskim letjelicama koje putuju kroz kosmos.

Dok je Apollo 17 misija trajala samo dvije nedjelje, planira se da BioSentinel podatke prikuplja između devet i 12 mjeseci, što će otvoriti prozor za istraživanje dugoročnih efekata radijacije na DNK živih organizama.

(pcpress)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!