Magazin

Na današnji dan rođen patrijarh Pavle: Svetac za života (FOTO)

„Kad si se rodio, svi su se radovali, a ti si plakao. Potrudi se da svoj život vodiš tako, kad dođe kraj, da se raduješ, a svi da plaču. Da plaču što takav čovek odlazi." E, to je program našeg života i svakog čoveka koji o svom životu misli ozbiljno. Provedimo ga tako da se, kad prođe, ne pokajemo - što smo pogriješili i što smo ga upropastili... Ovako je u jednom intervjuu 1996. kazao patrijarh Pavle, koji je rođen na današnji dan, 11. septembra 1914.

Na današnji dan, 11. septembra 1914. godine, u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji rođen je Gojko Stojčević, budući patrijarh srpski.

Rano je ostao bez roditelja. Otac Stevan je otišao da radi u SAD, tamo je dobio tuberkulozu i „vratio se kući da umre“ kad je Gojko imao samo tri godine. Majka Ana se posle toga preudala i rodila tri ćerke, a pri rođenju treće je umrla. Gojko i njegov brat Dušan su ostali sa babom Dragom i tetkom, najstarijom očevom sestrom.

Loading...

Na tron Srpske pravoslavne crkve stupiće 1990. godine kao 44. vrhovni poglavar u istoriji. Bio je patrijarh srpski do svoje smrti 15. novembra 2009. godine. Prema želji izraženoj u testamentu, sahranjen je u manastiru Rakovica. Iako SPC još nije proglasila patrijarha za svetitelja, to koliko ga je volio narod i koliko i danas redovno posjećuje njegov grob, govori o tome da vjernici i danas osjećaju, vole i mole patrijarha Pavla kao sveca.

Grob Patrijarha Pavla

U vrijeme kada je skoro svaka institucija pokazala poroznost društva u kome živimo, patrijarh Pavle svijetlio je kao duhovni putokaz punih devetnaet godina, koliko je bio poglavar crkve. Ustoličen je 1. decembra 1990. godine, onda kada su zlo, rat, buka, nacionalizam i bijeda počeli da buše svakodnevicu naroda sa ovih prostora. Simbolično, stigao je u Beograd iz Prizrena, kao episkop. Sa sobom je u glavni grad donio vrline odnjegovane u jevanđelju, pohranjene u molitveniku, knjigama koje je stalno nosio sa sobom. Po kojima je istinski živio, kao što je i propovijedao.

Anegdota

O prizemnom na visinama

Anegdota kaže da je jedan sveštenik, pomažući patrijarhu da popravi bakar na krovu crkve u Prizrenu, počeo da mu se žali, tražeći premještaj u drugu parohiju. Tada episkop, Pavle mu reče da nije u redu govoriti o tako prizemnim stvarima dok su na visinama, i podsjeti ga da je svoju sudbinu privezao za njega, jer su obojica na krovu radi bezbjednosti bili obmotani sigurnosnim užadima. Biće da je i u tom jadikovanju jednog sveštenika sadržana sva naša kolektivna misao da je na drugom mjestu bolje, a da nas je patrijarh tokom svog vremena stalno podsećao na visinu i vezu s njim i Bogom.

Tako je govorio Pavle

– Glavno je, čuvaj svoj mir blagodatni i to prenosi na sve. To je najglavnije: u teškoćama sačuvati svoj mir i nerve sa vjerom da je Gospod iznad nas, da nas podržava, misli o nama i pomaže nam.

– Nauči se sitematičnosti i održavanju čistoće.

– Jedna čaša vina je mjera. Dvije čaše vina su mnogo, tri čaše su malo.

– To što osjećate izvjesne nedostatke, i sa mnom je ista stvar. Uostalom, ko je taj ko ne bi trebalo da je bolji i u intelektualnom pogledu, i u pogledu srca i volje?


– Ne brini, nije Gospod daleko. On je tu sa tobom, zato dočekuj sve mirno, bez žurbe i nervoze, pa ćeš moći sve izdržati sa Njim. To je stvarnost.

– Gledaj da imponuješ ne svojim znanjem i svojom učenošću, nego svojim smirenjem i drugim evanđeoskim vrlinama.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi, i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi.

Izvor
fosmedia
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!