Društvo

Mjesto gdje su nacisti zaustavljeni: Obilježeno 75 godina od desanta na Drvar

U Drvaru je danas u prisustvu nekoliko hiljada antifašista obilježeno 75 godina od njemačkog desanta na ovaj grad.

Svečano obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik žrtvama fašističkog terora, a centralna manifestacija održana je u sklopu Spomen-kompleksu “25. maj” ispod Titove pećine gdje je priređen bogat kulturno-zabavni program. 

Loading...

U sklopu programa Drvar su nadlijetali avioni aero-kluba iz Prijedora, a organizovan je i silazak planinara niz Titovu stazu, te let paraglajdera iznad Titove pećine. 

Načelnik opštine Dušica Runić, koja je otvorila ovu manifestaciju, podsjetila je na važnosti ovog datuma za Drvar i za istoriju jednog naroda u borbi ptoriv fašizma. 

“Drvar je grad koji sa ponosom može da proslavlja značajne datume iz Drugog svjetskog rata, a posebno mjesto zauzima 25. maj jer je na ovaj dan 1944. godine propao posljednji pokušaj da se čuvenim i dugo pripremanim Konjićevim skokom uništi kompletno rukovodstvo NOB-a”, rekla je Srni Runićeva. 

Runićeva je istakla da Drvaru i Drvarčanima sloboda nikada nije data, već su se za nju borili drvarski rodoljubi koji su svojom hrabrošću preusmjerili čitav tok zbivanja u Drugom svjetskom ratu. 

“Današnja svečanost ne znači veličanje komunizma, već priznanje antifašističkoj borbi naroda ovog kraja, koji je dao veliki doprinos pobjedi saveza nad najvećim zlom čovječanstva”, naglasila je Runićeva. 

U sklopu kulturno-zabavnog programa nastupali drvarski AKUD “Mira Lukač” i etno ansambl “Uspomene”, te KUD “Turbe” iz Travnika, hor učenika osnovne škole iz Drvara i polaznici vrtića “Majka hrabrost” iz Drvara. 

Organizatori su pripremili i uličnu trku učenika srednje i osnovne škole iz Drvara, a pobjednici su dobili novčane nagrade. 

Nakon zvaničnog dijela za sve prisutne pripremljen je tradicionalni pasulj. 

Turisti nisu mogli da posjete Titovu pećinu, koja je zbog odrona zatvorena dva mjeseca. 

Organizatori navode da je odron uništio barake, ali da sve to nije spriječilo posjetioce da dođu na obilježavanje 75 godina od desanta na Drvar. 

Proslavi su prisustvovali poslanici u skupštini Livanjskog kantona Dragana Damjanović i Goran Broćeta, ministar rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta, načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković, te načelnik opštine Drinić-Bosanski Petrovac Milan Grbić, predstavnici brojnih udruženja, preživjeli učesnici desanta, gosti iz Slovenije i mnogi drugi. 

Organizatori obilježavanja 75 godina od desanta su opština Drvar i Centar za kulturu i sport. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!