Svijet

Koje stranke su ušle u Evropski parlament?

Nakon održanih izbora za Evropski parlament, prema prvim preliminarnim rezultatima najjače političke grupacije u Evropskoj uniji biće narodnjaci i socijaldemokrati.

Klub poslanika Evropske narodne stranke (hrišćanski demokrati) dobio je 178 poslaničkih mjesta. Riječ je, ipak, o gubitku određenog broja mjesta, jer su do sada imali 216.

Loading...

Klub poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu sada ima 152, a u prethodnom mandatu su imali 185.

Evropski konzervativci i reformisti takođe su pali na 61 mjesto u parlamentu, i to sa 77 koliko su imali. 

Klub poslanika Saveza liberala i demokrata za Evropu porastao je na 108 poslanika, sa 69.

Konfederalni klub poslanika Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice je pao na 39 poslanika sa 52 koliko su imali. Klub poslanika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza sada ima 67, a prije su imali 52 poslanika. Klub poslanika Evrope slobode i demokratije porastao je sa 42 na 53 mjesta.

Klub poslanika Evrope nacija i sloboda takođe sada ima 55 poslanika, dok je prije imao 36, a Nezavisni poslanici sada imaju tek 7 mjesta, dok su ranije imali 20.

Inače, nijedna od tradicionalnih stranaka ne može da ima većinu u Parlamentu, pa su potvrdile spremnost da sarađuju sa bliskim partijama kako bi se radilo za dobrobit Evrope. 

Predstavnici Narodnjaka i Socijaldemokrata su potvrdili spremnost da zajedno sarađuju i uključe i liberale u pronalazak programa za narednih pet godina.

Predstavnik Narodnjaka Martin Veber, koji je i kandidat za predsjednika Evropske komisije iz ove grupacije je potvrdio da oni neće ni u kom slučaju sarađivati ni sa ekstremnom ljevicom niti desnicom.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!