Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

“Pecka Outdoor festival” kod Mrkonjić Grada narednog vikenda

MRKONJIĆ GRAD – Nadomak Mrkonjić Grada, u selu Pecka, naredni vikend se održava dvodnevni Drugi “Pecka Outdoor festival”, koji je osmišljen kao svojevrsna proslava zdravog načina života, aktivnog boravka i porodičnog okupljanja u prirodnom okruženju.

Ovo je jedini festival ovoga tipa u RS i BiH, koji će ove godine ponuditi atraktivne programske sadržaje i aktivnosti na otvorenom za sve generacije posjetilaca, poručili su iz Udruženja za podršku održivom razvoju “Greenways”, koje organizuje ovaj festival. Dodaju da je festival osmišljen i sa dodatnim ciljem popularizacije izuzetno primamljivog prostora Pecke i susjednih sela.

“Događaj je namijenjen porodicama, rekreativcima, sportistima i svim ljudima koji su u potrazi za prirodnim atrakcijama i mjestima za aktivan odmor”, ističu organizatori, koji dodaju da se drugim festivalskim izdanjem garantuju dobar provod, mnogo izazovnih aktivnosti na otvorenom, ali i odlična grastro ponuda, te zadovoljstva u izobilju.

Boro Marić, direktor “Pecka Outdoor festivala”, kaže da je ovo specifičan događaj jer je jedini kao takav u BiH, te da u regionu ima nekoliko sličnih festivala.

“Mi se nalazimo u planini, naše aktivnosti su vezane za pješačenje, planinarenje, penjanje na stijene, biciklizam i prvi put imamo organizovan rafting u nevjerovatnom kanjonu koji do sada nije bio korišten u tu svrhu”, kaže Marić.

On ističe da ove godine kroz dva dana prođe oko 1.500, pa i 2.000 posjetilaca, ukoliko ih posluži lijepo vrijeme.

“Festival nam mnogo znači i kao prilika da stanovništvo sela, koje ima višak domaćih proizvoda, upoznamo s učesnicima i stoga smo osmislili ‘Šareni market’, na kojem će se predstaviti svojim tradicionalnim proizvodima i rukotvorinama. Takođe, na festivalu će se predstaviti ponuđači outdoor opreme i predstavnici drugih outdoor destinacija iz BiH”, dodao je Marić.

Kao nestvarno lijep biser Krajine, ovaj predio je dom izvorišta čarobnih rijeka Sane i Plive, ali i najvećeg prirodnog penjališta u BiH. Nad Peckom su se nadvile planine Dimitor, Vitorog, Šator, Klekovača i Ovčara, te su mogućnosti za uživanje u prirodi na ovom prostoru bezbrojne.

Organizatori naglašavaju da je s ciljem popularizacije Pecke i upotpunjavanja ponude ovog kraja do sada realizovan niz aktivnosti, među kojima su najviše ponosni na Centar za posjetioce (Visitor Center).

“On djeluje već četiri godine, tokom kojih je ugostio i zadovoljne ispratio brojne posjetice, ali i na preko 120 kilometara označenih biciklističkih i 150 kilometara planinarskih staza, te uređeno izvorište rijeke Sane”, dodaju organizatori.

Prošlogodišnji prvi “Pecka Outdoor festival” okupio je više od hiljadu učesnika svih generacija i time premašio sva očekivanja u nezaboravnom ambijentu Pecke.

Uz mnogobrojne sponzore i pokrovitelje ovog festivala, medijski pokrovitelj “Pecka Outdoor festivala” su “Nezavisne novine”, Nes radio, Pop FM i drugi.

Centar za posjetioce Pecka smješten je u nekadašnjoj osnovnoj školi u mjestu Gornja Pecka u opštini Mrkonjić Grad.

Škola je otvorena 1931. godine i u toj ulozi je bila do 1985. godine, a trideset godina nakon održavanja posljednjeg nastavnog časa, objekat škole je zaživio kao centar podjednako važan i za turiste i za lokalnu zajednicu. Centar ima više uloga, ali je ideja vodilja bila da pruži posjetiocima informacije o atrakcijama i proizvodima pouzdanog kvaliteta, a lokalnom stanovništvu da bude važan posrednik za plasiranje domaćih proizvoda.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button