Privreda

Vlada FBiH za podsticaje izdvaja 71 milion maraka

Vlada Federacije BiH usvojila je dva programa dodjele podsticaja vrijednih ukupno 71,2 miliona maraka.

Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime podsticaja za poljoprivredu i rurali razvoj, a drugim 2.500.000 KM kao podsticaj veterinarstvu. Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Loading...

Jedan od ciljeva Programa novčanih podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu je unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje obima korištenja poljoprivrednog zemljišta radi jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu. Riječ je i o povećanju ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda uz poboljšanje kvaliteta njihove zdravstvene i higijenske ispravnosti u skladu sa zahtjevima potrošača.

Program treba da pomogne osiguranju stabilnog poljoprivrednog dohotka i omogući adekvatan životni standard poljoprivrednih proizvođača, te postepenu harmonizaciju i integraciju sektora poljoprivrede u Evropsku uniju i na globalno tržište.

Kontrola namjenskog utroška sredstava u fazi proizvodnje na terenu, kao i toku prikupljanja i obrade dokumentacije, a prije dostavljanja zahtjeva Federalnom ministarstvu, nadležnost je poljoprivrednih kantonalnih inspektora i ovlaštenih službenika kantonalnih ministarstava.

Ovogodišnjim podsticajima za veterinarstvo obuhvaćeno je finansiranje sprovođenja mjera za sprečavanje širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti koje su zakonska obaveza shodno visini odobrenih sredstava u Budžetu FBiH za 2019. godinu.

Tokom 2019. godine će u FBiH biti nastavljena dijagnostička ispitivanja na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uslovi za plasman proizvoda na strana tržišta. Takođe, biće nastavljeno suzbijanje i kontrola bruceloze kod ovaca i koza.

Rezultati dijagnostičkog ispitivanje na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno preduzimanje mjera na suzbijanju, sprečavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

Veterinarske stanice koje ne budu imale dodijeljeno područje djelovanja u skladu s Pravilnikom o uslovima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti i načinu dodjele područja djelovanja, neće ostvariti pravo na raspodjelu sredstava za realizaciju obaveznih mjera.

Vlada Federacije BiH je razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojeg je, po skraćenom postupku, predložio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Hamdija Abdić.

Kako je istaknuto u mišljenju Vlade, predložene izmjene i dopune Zakona direktno utiču na pripadajuće prihode kantona, smanjujući njihov udio u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza za finansiranje funkcija kantona sa 51,48 na 51 odsto. To zahtijeva saglasnost svih kantona za smanjene njihovog udjela u raspodjeli, jer se na ovaj način direktno umanjuju njihovi prihodi.

Ta sredstva bi, prema Prijedlogu, bila preraspoređena Gradu Bihaću u omjeru od 0,20 odsto i Opštini Velika Kladuša u omjeru od 0,03 odsto za saniranje ekonomske štete prouzrokovane migrantskom krizom u ovim jedinicama lokalne samouprave.

Prijedlog zakona, stav je Vlade, zahtijeva redovnu parlamentarnu proceduru razmatranja i eventualnog usvajanja.

S ciljem podsticanja društvene brige i svijesti javnosti o pravima i potrebama djece, posebno o položaju djece bez roditeljskog staranja, Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku o utvrđivanju novčanih iznosa koji će biti naplaćivani tokom oktobra 2019. godine na teritoriji Federacije BiH za “Dječiju nedjelju”.

Kako je precizirano Odlukom, dodatnih jedan odsto biće naplaćivano na cijene voznih karata u međumjesnom i međunarodnom željezničkom, brodskom, avionskom i autobuskom saobraćaju, na poštanske pošiljke u unutrašnjem saobraćaju (izuzev na pošiljke novina i časopisa), na ulaznice za pozorište, kino, druge kulturne manifestacije i sportske priredbe, te na nosače slike i zvuka.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!