Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Zanimljive činjenice koje niste znali o Škotskoj

Na prvi spomen Škotske, svtko od nas zamišlja prostranstva zelenih livada, okrutne planine, muškarce u kiltovima i predivne dvorce.

Donosimo vam nekoliko neobičnih stvari koje možda niste znali o Škotskoj.

Fortingall Yew

U Škotskoj se nalazi jedno od najstarijih stabala na svijetu za koje se vjeruje da je staro preko 5.000 godina.

Crvenokosi

Vjeruje se kako bi kroz 100 godina mogli nestati ljudi poznati po svojoj crvenoj boji kose i crvenom pigmentu. Gotovo 40% Škota danas ima crveni pigment.

Hadrian’s Wall

U Škotskoj se nalazi 117 kilometara dugačak zid koji je davnih dana predstavljao najsjeverniju granicu Rimskog Carstva.

Edinburgh Vaults

Jeste li znali da Pariz i Edinburg imaju nešto zajedničko? To su podzemne katakombe koje se nalaze ispod ovih gradova.

Nasilje i fudbal

Jeste li znali kako je Glazgov treći grad na svijetu po broju ubistava? Iako nema pištolja, ovdje se ubija noževima, a razlog tuča i svađa – gotovo uvijek je fudbal.

Izumi

Škotska je dom brojnih izuma koji su uveliko promijenili svijet. Bicikl na pedale, bankomat, faks, mikrovalna, televizija, sve su to izumi koji su stvoreni u Škotskoj.

Vikinzi

Iako pri spomenu imena Vikinga svi mi zamišljamo mačo brutalne muškarce koji su agresivni, divlji i spremni za fajt u bilo koje vrijeme, oni su zapravo bili srdačni, porodično nastrojeni i sasvim pristojni. Ako je vjerovati zapisima…

Jednorog

Kada bi vas neko upitao koji je simbol Škotske, šta bi mu odgovorili? Odgovor bi vrlo vjerovatno bio netačan, jer simbol Škotske je Jednorog!

Čudne igre i zabranjeni sportovi

Jeste li znali da je golf izumljen i prvi puta zaigran u Škotskoj? Upravo je Golf postao mega popularan među muškarcima u Škotskoj, i zbog toga ga je Kralj Džejms II proglasio ilegalnim (da bi vojnici više vremena provodili vježbajući za napade, a ne trošili vrijeme na golf). A tek bacanje debla, karling…

Nezavisnost

Kako je sastavni dio Velike Britanije, Škotska ima zaista dovoljno mogućnosti djelovanja bez uplitanja velike sestre, čak i nakon propalog referenduma. Tako je sistem edukacije potpuno drugačiji nego u ostatku Britanije, a voda je za sve građane – besplatna.

(punkufer.dnevnik.hr)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button