Sport

Totenhem želi prvenac, Liverpul za šestu titulu

Liga šampiona 2018/2019. je ispunila svaku fantaziju fudbalskih obožavalaca, od senzacija, goleada i nestvarnih preokreta, pa do VAR šokova i presudnih pogodaka u nadoknadi vremena.

Za kraj nezaboravne sezone ostaje još večerašnji duel u Madridu, englesko finale koje je malo ko očekivao, između debitanta u meču za titulu i prošlogodišnjeg finaliste: Totenhem – Liverpul. Samo je jedno sigurno, pehar će poslije pet godina otići iz Španije.

Za londonske “pevce” je predstojeći susret istorijski, jer imaju šansu da za 90 minuta ili 120 (možda i penala), ime kluba urežu za sva vremena u spisak pobjednika. “Redsi”, favoriti po svim svjetskim kladionicama, odavno spadaju u red giganata, i namjera im je da šesti put pokore kontinent. Time bi ostali usamljeni na trećem mjestu vječite liste, iza Reala (13 titula) i Milana (7), a iznad Barselone i Bajerna (po 5).

“Po mom mišljenju, biće ovo bitka emocija, i ko ih bude bolje kontrolisao i usmjerio, pobijediće”, poručio je Maurisio Poketino, tvorac fantastične generacije Totenhema. 

“Emocije su ključ, jer je ovo specifičan meč, i bitnije su od taktike, strategije ili fizičke kondicije fudbalera. Suviše se dobro poznaju ove dvije ekipe da bi tu moglo da bude nekih skrivenih aduta”, istakao je Poketino. 

U prethodnih 14 međusobnih susreta u svim takmičenjima, velikan sa “Enfilda” je samo jednom bio poražen od “pevaca”. Međutim, energični trener Јirgen Klop ne pomišlja na to da uđe u kožu favorita. 

“Komplikovan je zadatak, kako pred nama, tako i pred njima. Odlučiće nijanse, jer su nam kvaliteti skoro izjednačeni. Razlika je jedino u tome što Liverpul ima kontinuitet u boravku u vrhu evropskog fudbala. Mogu jedino da kažem da mi je ovo treće finale Lige šampiona, a da nikad bolju ekipu nisam imao na raspolaganju”, istakao je Klop.

Put do stadiona “Vanda Metropolitano” je bio nesvakidašnja avantura za finaliste. Totenhem je nastup počeo sa dva poraza, od Intera i Barselone, i provukao se u osminu finala. U četvrtfinalu je prebrodio dvoboj sa Mančester sitijem, pošto je pregledom VAR rivalu poništen pobjedonosni pogodak u 93. minutu, a Ajaks je u polufinalu eliminisao golom Lukasa Moure tek koji sekund pre kraja, duboko u nadoknadi.

Liverpul je padao u Napulju, Beogradu i Parizu, zatim je bio prežaljen nakon debakla na “Kamp Nou” terenu (0:3). Ipak, neku čudesnu snagu je dobio na “Enfildu” i bez tada povrijeđenog Mohemada Salaha pregazio Barsu i Lionela Mesija (4:0) za plasman u deveto finale Kupa ili Lige šampiona. 

Pehar je uglancan, i ostaje da slovenački sudija Damir Skomina da dozvolu da lopta krene sa centra. Onda na scenu sa jedne strane stupaju Eriksen, Moura, Ljoris, Ali, Son, pa možda čak i oporavljeni, ali nedovoljno spremni Kejn. A sa druge, Salah, Firmino, Mane, Van Dajk, Alison… Neko će podići pehar, a neko ostati u suzama. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!