Društvo

Početak uspostavljanja video-nadzora u Banjaluci do kraja godine

Početak realizacije projekta sistema video-nadzora grada Banjaluka mogao bi se očekivati do kraja ove godine, a prioritetne lokacije biće trgovi, parkovi, objekti od državnog značaja, pristupne saobraćajnice, mostovi i veće raskrsnice, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– U realizaciju sistema može se krenuti nakon sprovedene procedure javne nabavke, koju je potrebno pripremiti i provesti po zaključku Vlade Republike Srpske. Prema procjeni, početak realizacije projekta mogao bi se očekivati do kraja 2018. godine – navode iz MUP-a Srpske.

Lokacije na kojima će biti instalirani video-nadzori na području Grada Banjaluka biće određene na osnovu stanja javnog reda i mira, problematike kriminaliteta i bezbjednosti saobraćaja.

Loading...

Nabavka opreme za video-nadzor prioritetnih lokacija u Banjaluci, kako ističu u MUP-u, vršiće se u prvoj fazi realizacije projekta za koju je trenutno planiran iznos od 500.000 KM iz budžeta Vlade Republike Srpske.

Iz MUP-a navode da postoji spremnost Grada Banjaluka da u narednim godinama planira sredstva za sufinansiranje ovog projekta, na osnovu zahtjeva koji budu definisani elaboratom.

Vlada Republike Srpske je na sjednici prošle sedmice prihvatila informaciju o realizaciji sistema video-nadzora grada Banjaluka, te zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da sa Administrativnom službom grada utvrdi najpovoljnije lokacije za instalisanje opreme, uzimajući u obzir postojeću infrastrukturu i raspoloživost komunikacionih linkova na svakoj lokaciji.

MUP je zadužen da sprovede postupak nabavke i izvrši instalaciju opreme, a grad Banjaluka da pripremi lokacije i obezbijedi potrebne komunikacione linkove prema zahtjevima iz elaborata.

U Srpskoj sistem video-nadzora realizovan je u gradu Trebinju gdje je krajem maja ove godine puštena u rad 41 kamera, od kojih je 31 postavljena u Gradskom parku, a 10 na ključnim raskrsnicama u užem centru grada, što će značajno doprinijeti poboljšanju bezbjednosne situacije.

Riječ je o prvoj od tri faze projekta koji će obuhvatiti postavljanje 110 kamera na javnim mjestima, što će grad Trebinje finasirati sa 520.000 KM.

U drugoj fazi realizacije projekata ovog projekta u Trebinju je planirano da se na ulazima u grad i još nekim specifičnim lokacijama postave “LPR” kamere koje imaju mogućnost da identifikuju tablice na vozilima, tako da bi policija mogla imati apsolutnu kontrolu ulaska, odnosno izlaska iz grada, te identifikovati neregistrovana vozila i druge neregularnosti.

Grad Trebinje je sistem video-nadzora dao na korištenje Policijskoj upravi Trebinje.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!