Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Region

Vanredno zbog poplave, evakuacija stanovnika u ugroženim područjima

Nevrijeme praćeno jakim pljuskovima protutnjalo je u noći između subote i nedelje selima u okolini Vrnjačke Banje pričinivši značajnu materijalnu štetu,pa je na dijelu vrnjačke opštine proglašena – vanredna situacija.

Usljed obilnih padavina nabujali potoci i Gračačka rijeka najviše štete pričinili su u selima Rsavci, Otroci i Gračac gdje je bujica, slivajući se sa obližnjeg Goča i noseći sve pred sobom, srušila ili teško oštetila osam pristupnih mostova, kao i lokalne puteve i saobraćajnu infrastrukturu. 

U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, u seoska domaćinstva ušla je voda. Na teritoriji tog grada, takođe,  proglašena je vanredna situacija. Kritično je i u skoro svim selima u gornjem Dragačevu – evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča. I na području Ivanjice izlili su se bujični potoci.

“Na Opštinskom štabu proglasili smo vanrednu situaciju u dijelu opštene zahvaćene nevremenom, odnosno u slivu Gračačke, Otročke i Rsovačke rijeke, kako bi angažovanjem mehanizacije iz svih javnih i komunalnih preduzeća sanirali štetu i u što kraćem roku mještanima osposobilikakvu-takvu saobraćajnu komunikaciju”, kaže Boban Đurović, predsjednik opštine Vrnjačka Banja. 

“Oštećeni mostovi preko Gračačke rijeke su potpuno van funkcije, tako da je mještanima čak i pješice otežan pristup iz dvorišta ka lokalnim putevima. Stručnjaci ovdašnje Direkcije za urbanizam su na terenu i utvrđuju koji mostovi mogu da se koriste”, rekao je Đurović.

Thumbnail

Prema njegovim riječima, štetu od bujične poplave, po još nezvaničnim procjenama, pretrpelo je petnaestak domaćinstava ovoga kraja. Osim pristupnih mostova i puteva, bujica je oštetila i stambene i pomoćne objekte, mehanizaciju, automobile, porušila ograde, uništila bašte…

“Sve je podsjećalo na horor film. Bujica je nadirala velikom brzinom. Dva „jugića“ mi je odnijela i gotovo potpuno uništila, a teško mi je oštećen i polovan džip „micubiši“ koji sam preključe kupio”, nemoćno šireći ruke priča mještanin Radovan Pršić. 

“Kakva je to sila bila najbolje svjedoči što je nizvodno odnijela i traktor i čak dvije prikolice”, posvjedočio je.

Thumbnail

Slično govore i njegove komšije, naglašavajući da ni najstariji mještani ne pamte ovakvu elementarnu nepogodu.

“Jeste kiša pljuštala, ali niko nije mogao da očekuje da će se ovolika količina vode sjuriti sa Goča”, pričaju mještani. 

“Sve je počelo oko 1.30 i potrajalo je sigurno nekoliko sati. Na teren su ubrzo stigli i vatrogasci i spasioci, ali šteta nije mogla da se spriječi. Dobro je što u opštem metežu niko nije nastradao”, rekli su mještani.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button