Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Region

Poruka za Srbiju: Nema otvaranja ni jednog poglavlja

Pisanje medija o tome da je Srbija dobila hladan tuš iz Brisela jer bi ovog mjeseca mogla otvoriti samo jedno poglavlje, u EU nisu htjeli da komentarišu.

Zapravo, kažu da to nije ništa novo, a da bi tačnije bilo reći da Srbija do kraja predsjedavanja Rumunije Evropskom unijom neće otvoriti niti jedno poglavlje, navodi euractiv.jutarnji.hr.

Kako podsjeća taj portal, Srbija se nadala da će otvoriti bar poglavlje 9 o Finansijskim uslugama, ali ni za to nema konsenzusa u Vijeću EU, iako se Rumunija izuzetno trudi da za to dobije podršku.

U EU odbijaju tvrdnje da se radi o nekoj blokadi, već tvrde, smatraju diplomatski izvori euractiv.jutarnji.hr, da se radi o realnom stanju pregovora, jer Srbija nije ispunila potrebne uslove kako bi uvjerila države članice da može da ide naprijed u pristupnim pregovorima.

Neke diplomate država članica EU poručile su da se pažljivo pročita nedavni izvještaj o napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila prošle sedmice i onda će biti jasnije zašto pregovori ne idu željenim ritmom.

Hrvatski portal navodi da je taj izvještaj prilično kritičan prema Srbiji, pogotovo oko reformi pravosuđa, vladavine prava i pritiska na medije. Srbija isto tako nije osigurala punu saradnju s Haškim sudom, odnosno mehanizmima koji su naslijedili rad ovog suda za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

Iako je normalizacija odnosa s Kosovom ključni uslov koji Srbija mora da ispuni u pristupnom procesu, što je i uvršteno u poglavlju 35, to u ovom trenutku nije bio razlog neotvaranje drugih poglavlja. Štaviše, Europska unija smatra da veću odgovornost za zastoj u dijalogu snosi Kosovo zbog uvođenja tarifa od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Euractiv.jutarnji.hr piše i da se u srpskim medijima često spominje da Hrvatska stoji iza usporavanja pregovora, ali ističe da to nije tačno. 

“Većina poglavlja se ne otvara zbog skeptičnosti koju imaju najčešće Francuska, Njemačka i Holandija. Te države nisu inače previše sklone ubrzavanju procesa proširenja, bez obzira o kojoj se državi kandidatkinji radi”, ističe portal.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button