Magazin

Pet savjeta za pripremu automobila prije polaska na godišnji odmor

Početkom proljeća krećemo i sa planiranjem produženih vikenda i ljetnih godišnjih odmora. U pitanju su i kraća ili duža putovanja na koja ćemo se uputiti automobilom. Puno je lokacija koje treba posetiti, ali pre nego što sipamo gorivo i sednemo za volan, treba se pobrinuti da je naš automobil u odličnoj formi.

Najveći dio održavanja automobila i pripreme za ljetnu sezonu i sezonu putovanja možete odraditi sami. Na taj način se može prilično uštedjeti. Svu potrebnu auto–moto opremu možete provjeriti i na internetu.

Loading...

Važno je da uoči putovanja provjerite i pripremite svoj automobil kako bi put bio udoban i siguran. Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji vam mogu olakšati pripreme.

Provjerite datum na akumulatoru

Većinu vozača brine da će akumulator otkazati u hladnijim mjesecima. Međutim, oni zapravo nisu svjesni da je vjerovatnije da će akumulator zakazati baš na velikim ljetnjim vrućinama. Ako vam je akumulator stariji od tri godine, testirajte ga. Naravno, još je bolje ako uslovi dozvoljavaju, preventivno kupiti novi. Akumulator stariji od tri godine će sasvim sigurno ubrzo biti potrebno zamijeniti, a posljednja stvar koju želite je da po ekstremnim vrućinama zapnete negdje na putu.

Montirajte ljetne gume

Nikako nije dobra ideja u ljetnim mjesecima voziti auto sa zimskim gumama. To čak i ako ne planirate na daleko putovanje automobilom. Visoke temperature utiču na kvalitet guma, a posljedično i na sigurnost vožnje. Tako da je izuzetno važno ljeti voziti s letnim gumama. Možete eventualno razmisliti o univerzalnim gumama. Međutim, preporuka stručnjaka ide definitivno u smjeru korišćenja zimskih guma u zimskim, a ljetnih guma u ljetnim mjesecima.

Osim odgovarajućih sezonskih guma, prije polaska na put automobilom, obavezno provjerite u kakvom je stanju rezervna guma u automobilu, provjerite da li imate sav alat za zamjenu gume na raspolaganju i utvrdite gradivo zamjene, odnosno montaže rezervne gume.

Razmislite o GPS putnoj navigaciji

U zavisnosti od dužine puta na koji se spremate, koliko često ste vozili tom rutom i koliko se dobro snalazite u navigaciji, razmislite o biranju GPS putne navigacije, koja vam može doslovno spasiti život. Za pomoć u navigaciji možete koristiti i svoj pametni telefon. Međutim, onda obavezno morate pri ruci imati sve potrebne priključke, punjače, kao i stalak za mobilni telefon.

Zamijenite filtere vazduha i provjerite rad klima uređaja

Vožnja u ljetnjim mjesecima može biti nesnosna bez funkcionalnog klima uređaja. Prije odlaska na put obavezno provjerite ispravnost klima uređaja – dopunite rashladnu tečnost, po potrebi napravite dezinfekciju ventilacije, uradite redovnu zamjenu filtera unutrašnjosti i obezbijedite prijatan vazduh za vrijeme svog putovanja.

Pakujte se pametno, ako je potrebno uložite u kvalitetne krovne kutije

Kada se spremamo za putovanje automobilom lako je zanijeti se i spakovati brdo stvari. Pogotovo pod pretpostavkom da putujemo automobilom i da mjesta ima napretek. Istina je najčešće dijametralno suprotna. Zato, čak i kada na put idemo automobilom treba se pakovati racionalno i praktično. Ne zaboravite da ćete pretrpanost automobila itekako osjetiti na računu za gorivo. Ako vam treba dodatnog prostora razmislite o nabavci krovnih kutija i različitih krovnih nosača. Posebno su praktični za sve one koji vole aktivan odmor i sa sobom planiraju da nose sportsku opremu poput bicikla ili kajaka.

Neka automobil blista spolja i iznutra

Prije samog odlaska na put, operite automobil i očistite unutrašnjost. Put će vam biti daleko prijatniji bez pretjeranog nereda, a sigurno ćete, zavisno od dužine puta, dovoljno zaprljati automobil dok ne dođete na odredište. Ako će put biti jako dug, pripremite prenosni frižider za piće i nekoliko osnovnih namirnica. Improvizujte malu kantu za smeće unutar automobila (praktično vam može poslužiti i neka od plastičnih posuda koje inače koristite u kuhinji), pripremite dovoljno sitnog novca koji će vam možda zatrebati na putu za plaćanje raznih usluga na stajalištima ili benzinskim pumpama. Dobro očistite svjetla i farove i obavezno provjerite imate li kompletnu kutiju prve pomoći, trougao i reflektujući prsluk.

(Vrelegume.rs)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!