Region

U Srbiji proglašeno stanje elementarne nepogode

Vlada Srbije donijela je odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode zbog obilnih padavina, grada i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova koje su ovog mjeseca izazvale veliku materijalnu štetu u pojedinim opštinama u zemlji.

Odluka predstavlja prvi korak u aktiviranju države u definisanju tačnog broja opština i štete nastale u poplavama, kako bi se pristupilo obnovi infrastrukture, privatnih i objekata javne namjene, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Loading...

Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog Zakona o komunalnoj miliciji koji će omogućiti opštinama da u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju sopstveni dio odgovornosti za komunalni red u opštini i bezbjedno i uređeno životno okruženje građana. 

Predloženim zakonom komunalna milicija dobila bi i nekoliko novih ovlašćenja kako bi se unaprijedila njihova odgovornost o komunalnom redu u opštinama. 

S obzirom na to da pravo na upotrebu naziva “policija”, ima isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane, predloženo je da se naziv “komunalna policija” izmijeni u “komunalna milicija”. 

Vlada Srbije dala je saglasnost za zapošljavanje 100 najboljih diplomaca Medicinskog fakulteta i 400 najuspješnijih diplomaca srednjih medicinskih škola u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kako bi se mladim kadrovima omogućilo da rade i usavršavaju se u svojoj zemlji. 

Usvojen je Prijedlog zakona o nauci i istraživanjima kojim će se obezbijediti institucionalno finansiranje nauke, osnaživanje instituta od nacionalnog značaja, mehanizma za osnivanje novih institucija, kao i efikasnije praćenje i ocjenu rada samih instituta. 

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Instituta za informacione tehnologije Kragujevac u okviru Univerziteta u Kragujevcu. 

Na sednici je usvojen Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od povjerenja, koji će omogućiti prevazilaženje prepreka u elektronskom poslovanju između dvije zemlje, a građanima i privrednim subjektima jedne zemlje biće omogućeno korišćenje onlajn usluge druge zemlje.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!