Magazin

Dva koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelji su parazita koji pripadaju grupi zglavkara iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako se ne uklone iz kože pojedinca na vrijeme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili Lyme borelioze. Evo kako se možete zaštititi od negativnih posljedica.

S dolaskom toplijeg vremena sve više vremena provodimo na otvorenom prostoru, u šumama, na livadama i na drugim travnatim površinama. Boravak u prirodi odličan je način da se rekreiramo i opustimo od svakodnevnog stresa, no on skriva i zamke koje mogu biti loše za zdravlje.

Loading...

U maju i junu posebno treba pripaziti na krpelje. Ti paraziti vole vlažna mjesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. No imajte na umu da se krpelj može i do šest sati šetati po tijelu prije nego što nađe mjesto na kojem će se ugnijezditi.

Prije odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalizovanim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje te detaljni pregled kose i kože cijelog tijela.

Posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu poput pazuha, prepona, kože stomaka te iza uha.

Pronađete li tog parazita na svojoj koži ili koži svoje djece, nemojte paničiti.

1. Uzmite pincetu za vađenje krpelja i koristite je što dublje uz rub kože da ga uhvatite za ‘glavu’.

Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za njihovo uklanjanje s kože koja je jednostavnija za upotrebu.

2. Okrećite pincetu u suprotnom smjeru od kretanja kazaljka na satu dok ne uklonite cijelog krpelja.

Dezinfikujte mjesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalijepite flaster pa pratite hoćete li primijetiti kakve promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite ljekaru opšte prakse.

Pincetu treba dezinfikovati antiseptikom te laganim povlačenjima izvući krpelja iz kože. Budite strpljivi jer cijeli postupak može trajati i do 10 minuta.

Ako pak ostane djelić krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći. U slučaju izuzetno rijetkih lokalnih infekcija na mjestu uboda ili pojave ranih simptoma lajmske bolesti, pomoć prvenstveno treba potražiti kod doktora primarne zdravstvene zaštite, koji će odlučiti o potrebi daljnjeg upućivanja na pregled specijalistu infektologu, piše zadovoljna.hr.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!