Region

Stefanović: Odbijanje Prištine da ukine takse poraz EU

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je odbijanje Prištine da ukine takse na srpsku robu poraz politike Evropske unije.

U intervjuu za “TV Pink” on je rekao da EU ili ne shvata da takva vrsta gubljenja kredibilteta šteti njoj samoj ili se, u stvari, neke zemlje predstavljaju kao da vrše pritisak na Prištinu da ukine takse, a zapravo joj poručuju da ne mora to da učini.

Loading...

Povodom telefonskog razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dijalogu Beograda i Prištine, koji je bio tema i foruma GLOBSEK u Bratislavi, odnosno o odbijanju Prištine da ukine takse na robu iz Srbije i primijeni ono što je potpisala u Briselskom sporazumu, Stefanović je rekao da postoje dva različita kolosijeka, “dvije stvari koje se jasno diferenciraju vezano za sve te razgovore”.

U tom kontekstu, on je ukazao da Vučić vodi dobru i stabilnu politiku koja, kako je naveo, pokazuje da se on bori za Srbe i da Srbija nešto dobije na KiM.

“Imate kontuinuirane pokušaje da se kroz razgovore obezbedi stabilnost, koja je veoma važna ne samo za našu zemlju već i za region, da se obezbedi mir i više novih investitora. Sve je to preduslov da bi investitori došli”, rekao je Stefanović.

On je dodao da se Vučić nalazi u situaciji u kojoj bi mu bilo lakše da vodi drugačiju politiku, politiku koja bi se dopadala svima, ali koja ne bi donijele neke rezultate, mada bi njemu lično donijela političke poene.

Međutim, istakao je Stefanović, predsjednik Vučić se opredijelio za politiku koja nudi rezultate, iako je teška, i omogućuje da Srbija svake godina napreduje.

“Nažalost, taj drugi kolosek možemo da čitamo kao poraz politike EU na KiM. EU se postavila kao garant Briselskog sporazuma, ali nemogućnost implementacije, i ne samo to, već i jasna i nedvosmislena poruka prištinskog rukovodstva koje kaže ‘ne pada nam na pamet’ da prihvatimo Briselski sporazum, sve što smo tamo potpisali, sve što smo obećali, sve što je garantovano, sad smo se predomislili, od toga nema ništa, poraz je EU”, rekao je Stefanović.

“Imate veoma lošu situaciju za EU, nikad nisam očekivao previše od prištinskog rukovodstva, nisam siguran da imaju preveliki kapacitet da o tome odlučuju, ali to nije dobro ni za Srbe ni za Albance, pogotovu nije dobro za one ljude koji su izgubili svoju reč. Kad izgubite reč, šta vam posle toga preostaje”, upitao je Stefanović. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!