Društvo

Porodiljama u USK-u duguju pet miliona KM

​BIHAĆ – Ministarstvo zdravstva i socijalne politike USK za porodiljske naknade korisnicama duguje više od pet miliona maraka, a posljednja naknada isplaćena je za 2016. godinu, potvrdila je resorna ministrica, Nermina Ćemalović.

“Mogu samo konstatovati da su ova dugovanja naslijeđena, da su veoma velika i da smo u značajnom problemu. Na nama je da se suočimo s tim i da pokušamo naći adekvatno rješenje kako bi bar djelimično izmirli dugovanja”, kazala je Ćemalovićeva.

Ona je potvrdila da ukupna dugovanja ovog ministarstva prema socijalnim kategorijama iznose 10,5 miliona maraka i da su nastala u posljednjih desetak godina.

Ističe da se dugovanja prenose iz godine u godinu, te da ih je zbog loše finansijske situacije u kantonalnom budžetu do sada bilo nemoguće izmiriti.

“Ovogodišnjim budžetom planirali smo nešto veća sredstva u ove svrhe i uskoro ćemo prvu tranšu prebaciti centrima za socijalni rad, kako bi započela isplata bar dijela dugovanja”, naglasila je Ćemalovićeva.

U centrima za socijalni rad u gradovima i općinama na području USK kažu da su zbog tog problema suočeni s velikim poteškoćama u radu i da im prijeti blokada računa.

U Centru za socijalni rad u Bihaću su potvrdili da porodiljama za naknade duguju oko dva miliona maraka i da ih je tužilo dosta korisnica.

“Na svu sreću još uvijek nemamo nijednu izvršnu sudsku presudu. Međutim, samo je pitanje dana kada će se one početi donositi i tada ćemo imati velike probleme”, kažu u ovoj ustanovi. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!