Region

Policija hapsila građane i zaustavljala sveštenstvo i autobuse

U Podgorici se održava Trojičindanski sabor. Ispred hrama Hristovog vaskrsenja počela je Sveta arhijerejska liturgija.

Zbor se održava u organizaciji Mitropolija crnogorsko-primorske i njenih eparhija u jeku polemika o posljedicama koje bi izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vjere čiji prijedlog je kabinet Duška Markovića jednoglasno usvojio.

Loading...

Prema saznanjima “Večernjih novosti”, na nekoliko mjesta policija je zaustavljala autobuse što je dodatno usporavalo njihov dolazak u glavni grad Crne Gore. Desetak autobusa iz Priboja zaustavljeno je na granici i za sada im nije omogućeno da uđu u Crnu Goru, javljaju “Novosti”.

Uoči sabora više osoba koje pripadaju “srpskom korpusu” privođeni su na informativne razgovore u stanicama policije, navodi list. Jedan od njih je i Ratko Drašković, bokser ski šampion iz Nikšića.

“Gdje sam bio ja se nisam krio. Biću sa svojim narodom u odbranu vjere i svetinja Srpske pravoslavni crkve u Crnoj Gori”, kaže za “Novosti” Drašković.

Thumbnail

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je pravoslavne vjernike i sve ljude dobre volje, kojima su, kako su kazali, istina i pravda na srcu, da se danas okupe na Trojičindanski sabor ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Navodi se da pričešću na liturgiji mogu pristupiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi, koji se trude da žive životom crkve i koji su postili trodnevni post, na koji su svi vjernici bili pozvani uoči Sabora.

Thumbnail

“Na Sabor su dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih i umnoženje bratske ljubavi, blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da Sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole.

“Neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi”, kaže se u saopštenju MCP.

Kako se navodi, Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve vjerne bez razlike.

“Samo ako je takva – ona je slobodna. Stavi li se u službu bilo kojeg truležnog zemaljskog ideala, ma kakav da je – gubi svoju jevanđelsku snagu i izdaje vjernost Bogu živome i svoju misiju spasenja čovjeka i svijeta”, ističe se u saopštenju.

Iz MCP navode da su zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se pišu i govore u, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji.

“Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugde Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo – pravdu Božiju i ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka”, kaže se u saopštenju.

MCP poziva da danas “budimo svi zajedno u molitvi protiv bezakonja”.

“I odlučno za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i iscjeljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti vjerom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put – put bogoljublja i bratoljublja”, kaže se u saopštenju.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!