Region

Policija hapsila građane i zaustavljala sveštenstvo i autobuse

U Podgorici se održava Trojičindanski sabor. Ispred hrama Hristovog vaskrsenja počela je Sveta arhijerejska liturgija.

Zbor se održava u organizaciji Mitropolija crnogorsko-primorske i njenih eparhija u jeku polemika o posljedicama koje bi izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vjere čiji prijedlog je kabinet Duška Markovića jednoglasno usvojio.

Loading...

Prema saznanjima “Večernjih novosti”, na nekoliko mjesta policija je zaustavljala autobuse što je dodatno usporavalo njihov dolazak u glavni grad Crne Gore. Desetak autobusa iz Priboja zaustavljeno je na granici i za sada im nije omogućeno da uđu u Crnu Goru, javljaju “Novosti”.

Uoči sabora više osoba koje pripadaju “srpskom korpusu” privođeni su na informativne razgovore u stanicama policije, navodi list. Jedan od njih je i Ratko Drašković, bokser ski šampion iz Nikšića.

“Gdje sam bio ja se nisam krio. Biću sa svojim narodom u odbranu vjere i svetinja Srpske pravoslavni crkve u Crnoj Gori”, kaže za “Novosti” Drašković.

Thumbnail

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je pravoslavne vjernike i sve ljude dobre volje, kojima su, kako su kazali, istina i pravda na srcu, da se danas okupe na Trojičindanski sabor ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Navodi se da pričešću na liturgiji mogu pristupiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi, koji se trude da žive životom crkve i koji su postili trodnevni post, na koji su svi vjernici bili pozvani uoči Sabora.

Thumbnail

“Na Sabor su dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih i umnoženje bratske ljubavi, blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da Sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole.

“Neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi”, kaže se u saopštenju MCP.

Kako se navodi, Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve vjerne bez razlike.

“Samo ako je takva – ona je slobodna. Stavi li se u službu bilo kojeg truležnog zemaljskog ideala, ma kakav da je – gubi svoju jevanđelsku snagu i izdaje vjernost Bogu živome i svoju misiju spasenja čovjeka i svijeta”, ističe se u saopštenju.

Iz MCP navode da su zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se pišu i govore u, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji.

“Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugde Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo – pravdu Božiju i ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka”, kaže se u saopštenju.

MCP poziva da danas “budimo svi zajedno u molitvi protiv bezakonja”.

“I odlučno za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i iscjeljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti vjerom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put – put bogoljublja i bratoljublja”, kaže se u saopštenju.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!