Region

Dačić: Unapređivati sveukupnu saradnju sa Velikom Britanijom

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je dalje unapređenje sveukupne saradnje sa Velikom Britanijom u prioritetnom interesu Srbije.

U razgovoru Dačića sa specijalnim predstavnikom u britanskoj Vladi za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktima lordom Tarikom Ahmadom od Vimbldona konstatovana je potreba da u narednom periodu budu intenzivirani kontakti na visokom i najvišem nivou i strateški dijalog, te unaprijeđena saradnja na ekonomskom planu.

U okviru pripreme za drugi Globalni samit o sprečavanju seksualnog nasilja u konfliktima razmijenjena su mišljenja u vezi sa ovim važnim pitanjem, a sagovornici su se saglasili da je sprečavanje stigmatizacije žrtava i adekvatno kažnjavanje počinilaca ovih zločina važan element u postizanju pravde, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je prenio podršku nastojanjima Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u oružanim sukobima.

On je istakao da je potrebno učiniti sve da bi bila pružena zaštita, podrška i pomoć svim žrtvama ovog strašnog zločina, ali i spriječene zloupotrebe, manipulacije brojevima žrtava i politizacija.

Dačić je informisao sagovornika o mjerama koje su preduzete na planu primjene rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 “Žene, mir i bezbednost”, kao i na planu individualizacije krivične odgovornosti u okviru pravosudnog sistema Srbije.

Lord Ahmad je istakao da će Velika Britanija i nakon “Bregzita” ostati pouzdan partner Srbije, kako na bilateralnom planu, tako i kada je riječ o globalnim izazovima kao što su bezbjednost i klimatske promjene.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!