Društvo

Bihać za deceniju izgubio oko 70 ljekara

BIHAĆ – Situacija u zdravstvu Unsko-sanskog kantona je alarmantna zbog sve masovnijeg odlaska liječnika, ali i drugih medicinskih radnika iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova, upozorili su u Sindikatu ljekara i stomatologa USK.

Prema podacima Ljekarske komore USK, samo Kantonalnu bolnicu u Bihaću u posljednjih 10 godina napustilo je oko 70 ljekara.

Loading...

Predsjednik Sindikata Nedim Kurtagić kaže kako su glavni razlozi zbog kojih odlaze medicinari mali lični dohoci, teški uslovi rada i neadekvatan položaj u društvu.

“Situacija je posebno pogoršana u posljednje vrijeme, otkako je počela migrantska kriza. Posla je preko glave, migranti su prosto okupirali zdravstvene ustanove, dežurstva su sve češća i svakodnevno se susrećemo sa neprijatnim situacijama. Takva situacija je katalizator za odliv stručnog medicinskog osoblja”, kaže Kurtagić.

Prema njegovim riječima, plate ljekara, ali i drugih medicinskih radnika u Unsko-sanskom kantonu su među najnižim u Federaciji BiH, prekovremeni rad se ne plaća adekvatno, a uskraćuju im se i brojna druga prava koja im pripadaju po kolektivnim ugovorima.

Kurtagić je izrazio razočarenje nedavnim odgovorom Vlade USK sindikatu kojem je na čelu o nemogućnosti povećanja osnovice za obračun ličnih dohodaka. To je opravdano teškom finansijskom situacijom u budžetu USK.

Ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović naglašava kako je nedostatak medicinskog kadra, a posebno stručnog, evidentan u skoro svim zdravstvenim ustanovama.

“Ne mogu precizno odgovoriti na to pitanje sve dok ustanove ne dostave tačne podatke. Najviše nam nedostaje doktora opće medicine, specijalista porodične medicine, kao i pedijatara. Također, nedostaje nam i onkologa, pneumoftiziologa, kliničkih citologa, patologa, kao i dermatovenerologa. Problem nastojimo riješiti dodjelom specijalizacija”, kazala je Ćemalovićeva.

Dodaje da je problem najviše izražen u onim ustanovama koje imaju najviše zaposlenih zdravstvenih radnika, a čiji ukupni prihodi, odnosno dobit, nisu u mogućnosti da prate povećanje osnovice, odnosno njene isplate.

Ona je istakla kako je teška situacija u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama generisana nizom problema, a jedan od njih je i prekobrojno zapošljavanje nemedicinskog kadra.

Prema posljednjim podacima, u USK su zaposlena 354 ljekara, od čega 209 specijalista, kao i 1.037 zdravstvenih radnika, od čega njih 163 sa višom stručnom spremom.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!