Hronika

Izvještaji protiv bivšeg profesora i 18 naručilaca lažnih računa

TREBINJE – Okružno tužilaštvo u Trebinju zaprimilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova RS izvještaje protiv 19 lica, osumnjičenih da su, na štetu “Elektroprivrede RS” i drugih preduzeća i opština istočne Hercegovine, stekli protivpravnu imovinsku korist od blizu 800.000 maraka u aferi “Falsifikator”.

U ovoj je aferi Policijska uprava Trebinje razotkrila falsifikatora Vukašina Papovića (70), penzionisanog profesora likovne kulture, koji je izrađivao lažne fiskalne račune za različite naručioce, na osnovu kojih su oni naplaćivali naknade u firmama i upravama za koje rade.

Loading...

U Okružnom tužilaštvu Trebinje su saopštili da je pokrenut postupak protiv 19 osoba koje sumnjiče da su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od 776.649 maraka, oštetivši za taj iznos pravna lica, dok u Policijskoj upravi Trebinje tvrde da se rad na ovim djelima i dalje nastavlja.

“Jedno lice terete da je počinilo krivično djelo falsifikovanje isprave, dok su za ostalih 18 lica podneseni izvještaji za dva krivična djela, falsifikovanje isprave i prevara u službi”, rekao je Srđan Vukanović, portparol Okružnog tužilaštva Trebinje.

Iako se nije govorilo o imenima, prvoosumnjičeni je, kako saznajemo, Papović, kojem zasad ide izvještaj zbog falsifikovanja isprave, a ostalih 18 lica, kako kaže i portparol Vukanović, terete da su u više navrata nabavljala falsifikovane račune, koje su, zajedno s putnim nalozima, predavala pravnim subjektima kod kojih su zaposlena i s takvim falsifikatima naplaćivala nepstojeće račune.

Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje, koja je i raskrinkala osumnjičenog falsifikatora, kaže da je u pitanju obiman predmet na kojem se radi u kontunuitetu.

Napominjući da na slučaju “Falsifikator” rade od februara prošle godine, Laketa je odlučan da se istražni poslovi nastavljaju, a da će, kako kaže, svaki osnov koji bude ukazivao na krivično djelo – imati policijski epilog.

Pripadnici Policijske uprave Trebinje su u februaru prošle godine kod Papovića pronašli i izuzeli četiri laptopa, dva štampača, kopir i skener aparate, nekoliko pečata “United officea” s različitim natpisima – Slavija, Bijeljina, Novi Sad, M i slično, nekoliko stikova, četiri MP3 plejera, jedan MP4, kao i CD.

On je imao pripremljena i tri papirića okruglog oblika s pečatima sve tri trebinjske srednje škole i “Elektroprivrede RS”, te jedan pečat i pincetu bez natpisa, što bi očigledno poslužilo za krivotvorene pečate srednjih škola u Trebinju i “Elektroprivrede RS”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!