Politika

Dan odluke za ANP i mandatara za Savjet ministara

Deset mjeseci nakon izbora BiH još nema formiranu državnu vlast. Incijalni sporazum postoji, ali je put BiH u NATO, odnosno usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana kamen spoticanja za stranke iz Republike Srpske. Stoga će članovi Predsjedništva BiH danas održati dvije sjednice, poslije kojih će mnogo toga biti jasnije.

U 11 sati danas će početi redovna sjednica Predsjedništva BiH na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića (DF). Jedina tačka dnevnog reda je ANP. 

U 12 sati će potom biti održana vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika s tačkom dnevnog reda – imenovanje mandatara za Savjet ministara BiH. 

Ishod glasanja i dogovora na prvoj sjednici odredit će i sudbinu druge sjednice. Željko Komšić i Šefik Džaferović (SDA) su ranije poručili da će za mandatara glasati ukoliko se postigne dogovor u vezi ANP-a. Dodik je već najavio da slanje ANP-a neće podržati. Ukoliko odluči Dodik može iskoristiti i pitanje vitalnog entitetskog interesa u vezi ANP-a i tražiti izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske. Tu će dobiti neophodnu podršku, čime bi pitanje slanja plana u NATO dugo bilo zacementirano.

Ostaje da se vidi da li će na sastanku biti ponuđeno i dogovoreno neko kompromisno rješenje prihvatljivo za sve, što bi značilo i izglasavanje mandatara.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Šefik Džaferović poručili su da očekuju razjašnjenje političke krize nakon današnjih sjednica. O pitanju ANP-a čak su i ambasadori SAD-a i Velike Britanije razgovarali s političkim liderima. 

Rok za dogovor o formiranju vlasti koji su postavili lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a ističe 5. septembra.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!