Region

Kitarović se ne odriče glasova desnice

ZAGREB – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ugostila je minule sedmice proustašku inicijativu “Hrvatski obredni zdrug Jazovka” i pojedince koji su godinama u Hrvatskoj predstavljali Hrvatski oslobodilački pokret (HOP), organizaciju koju je osnovao Ante Pavelić, piše hrvatski nedjeljnik Novosti, uz konstataciju da to ukazuje da se aktuelna predsjednica ne odriče glasova desnice.

Nedeljnik podsjeća da, kao i prošle godine, kad im je ustupila pokroviteljstvo nad komemoracijom pobijenim ustašama kod jame Jazovka, predsjednicu je prije nekoliko dana posetio član HOZ-a Jazovka Andrej Šebalj.

Pavelićev zet Srećko Pšeničnik predstavio je Šebalja 1997. godine kao najveću nadu neoustaškog pokreta u Hrvatskoj, dajući mu velike zasluge za dolazak HOP-a iz Kanade, gdje ga je, po sopstvenom priznanju, 1980-ih trebalo da preuzme Ruža Tomašić. 

Kao član HOP-a i predstavnik u izvršnom odboru časopisa “Nezavisna Država Hrvatska”, Šebalj je u drugoj polovini 1990. bio na njihovoj izbornoj listi za Sabor. Prije nekoliko godina učestvovao je u organizaciji rođendana NDH u Zagrebu.

Povodom komemoracije kod Jazovke koja je održana prije dvije godine, članovi HOZ-a obznanili su u proglasu da su ustaše “viteški i mučenički branitelji Doma i Naroda”, odnosno “odbrambeno-oslobodilački ratnici” koji su se borili u “odbrambeno-oslobodilačkom ratu” za NDH, zbog čega Hrvatska treba da im garantuje “pravo na časnu istinu”. 

Zatražili su i oslobađanje Hrvatske od “laži srpskih i takozvanih antifašističkih velesrba o ustaškim logorima – pa tako i o Jadovnu umjesto raskrinkanog Jasenovca”, te čišćenje Ustava od “avnojevsko-zavnoških neistina”, čime bi se automatski obesmislilo sjećanje “falsfikovanih istorijskih” događaja u Brezovici, gdje su u stvarnosti “tzv. antifašisti počeli da ubijaju hrvatsku slobodu”.

Nedjeljnik piše da su sve navedene informacije poslali još prošle godine poslate Kabinetu predsjednice 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!