Svijet

Japan, Južna Koreja i Tajvan najveće žrtve trgovinskog rata SAD i Kine

VAŠINGTON – Japan, Južna Koreja i Tajvan najveće su žrtve trgovinskog rata SAD i Kine, ocijenio je analitičar kreditne kuće Moody’s Stiv Kohran.

Ekonomije tih dalekoistočnih zemalja najviše su izložene kineskoj ekonomiji, pojasnio je on za CNBC. Osim što proizvode robu i usluge za kinesku ekonomiju, Japan, Južna Koreja i Tajvan kineskim fabrikama isporučuju i dijelove, koje one ugrađuju u svoje proizvode i potom prodaju širom svijeta.

“Te su zemlje uveliko zavisne o trgovinskim vezama s Kinom i usko vezane uz domaću potražnju u Kini. Zbog toga su i vrlo izložene”, upozorio je Kohran.

Zavisnost japanske, južnokorejske i tajvanske ekonomije o Kini vidi se i po kretanju vrednosti deonica na njihovim berzama. Nakon što je eskalirao američko-kineski trgovinski rat, japanske, južnokorejske i tajvanske deonice bile su među najvećim gubitnicima u Aziji. Razlog je je velik izvoz tehnoloških dijelova kompanija iz tih zemalja u Kinu.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!