Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Dodik: Govorimo o našim interesima, cilj je da Srbi u BiH ne budu majorizovani

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da treba rješavati sva važna pitanja za srpski narod i istakao da on štiti vitalne interese Srpske po Ustavu BiH, te da je cilj da Srbi u BiH ne budu majorizovani.

“Mi ovdje ne govorimo o hrvatskim, već o našim interesima”, rekao je Dodik replicirajući poslaniku SDS-a Nebojši Vukanoviću tokom rasprave o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, veoma štetan po vitalne interese Srpske. 

Dodik je poručio da je Vukanović ranije bio savjetnik važnog čovjeka u BiH i da se sada vidi kako je završila ta politika koja je u Sarajevu devastirala položaj Srpske u BiH. 

“Niko ovdje ne radi za hrvatske interese. Ja sam izabran kao član Predsjedništva iz Srpske i to po Ustavu. Ovom izjavom i vetom želimo da afirmišemo ustavna prava vezano za odbranu vitalnih interesa Srpske, ne smijemo dozvoliti da budemo preglasani i manjina, iako se ovom slučaju pogodilo da u pitanju bude Pelješki most. Ovdje je cilj afirmacija i da ne budemo manjina i majorizovani. Nije cilj trgovina”, rekao je Dodik. 

On je poručio da je dijete Kozare i da dobro zna istoriju odnosa Hrvata i Srba. 

“Kada govorite o jasenovačkoj građi, ona je u Muzeju Holokausta u Vašingtonu i predočena je cijelom svijetu. Nisam to mogao spriječiti jer nas niko tada nije pitao o tome. Samo sam spriječio i pomogao da ona ne ide direktno u Hrvatsku i da se njome ne manipuliše, već u Vašington i da se dostavi u kopijama i nama i Hrvatskoj, te ostavi u SAD”, rekao je Dodik. 

On je naglasio da se svi odgovorni državnici, pa i on, zalažu da velike domaće kompanije poput “Integral inženjeringa” nalaze poslove jer zapošljavaju ogroman broj ljudi. 

“U FBiH postoje brojne velike kompanije koje rade krupne poslove, a ja ovde branim interese Slobodana Stankovića… Pa cijeli svijet nastoji da svojim kompanijama obezbijedi posao”, rekao je Dodik i podsjetio da i dalje postoji problem sa vlašću na nivou BiH jer Bošnjaci mjesecima neće da formiraju Savjet ministara. 

On je poručio poslanicima da se na sjednici svi vrate dnevnom redu i tome da pridaju važnost, te da se ne prozivaju na ličnoj bazi, pominjući nečije članove porodice, što je krajnje nekorektno. 

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović poručio je poslanicima da, s obzirom na raniju negativnu istoriju odnosa Srba i Hrvata, pa i loš položaj Srba u toj zemlji, dobro razmisle da li će pod “firmom” zaštite vitalnog interesa Srpske podržavati hrvatske interese kada je riječ o izgradnji mosta Komarna-Pelješac. 

On je rekao da je srpski narod treba da vodi računa o budućim posljedicama ovakvih odluka jer je previše iskrvario u posljednjim ratovima zbog čega treba izbjegavati sve buduće sukobe. 

“Ne treba naša Skupština da bude medijator sukoba unutar FBiH. Najmudrije je da kažemo da ćemo podržati svaki dogovor Bošnjaka i Hrvata koji nije na štetu Srpske”, naveo je Vukanović. 

Šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da će ova stranka uvijek biti protiv preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button