Kultura

Međunarodni jazz festival “Zelenkovac 2019”

Projekat jazz festival se održava tradicionalno, unazad 18.godina i ima sve veću popularnost , naročito kod mladih u BiH i inostranstvu. U dosadašnjim festivalima su učestvovali izvrsni domaći i inostrani jazz muzičari.

Ovdje su nasupali Mihael Blam (Tel Aviv – Beograd),  Hannes Beckman (Minhen), Imre Kesegi (Mađarska), Edgar Wilson  (Mozambik), Monty Waters (Svirao sa Miles Davisom-New York)… Učesnici bi bili smješteni u bungalovima na Zelenkovcu gdje bi im obezbjedili i hranu. Za posjetioce bi organizovali prodaju ulaznica, hrane, pića i suvenira. Posjetioci bi bili smješteni u slobodnim bungalovmima, kampu, seoskom smještaju i drugim smještajnim objektima u okolini. U toku festivala bi organizovali tematski volonterski kamp gdje bi volonteri iz BiH i inostranstva pomagali pri oranizaciji.  Festival bi pratila medijska promocija a kompletan festival bi bio sniman audio i video. Za potrebe što bolje najave festivala ove godine planiramo postaviti 4 bilborda i štampati veći broj postera i reklamnog materijala.

Ove godine svoje gostovanje su nam do sad potvrdili bendovi iz Slovenije, Hrvatske, Estonije, Brazila, Francuske, Srbije I domaći bendove iz Bosne i Hercegovine. Sam nastanak jazz muzike ima dublju simboliku spajanja različitosti kroz historiju između afroamerikanaca i evropljana, te pravi simbiozu različiti vrsta umjetnosti kao što su muzika i slikarstvo. Jedan od ciljeva koje želimo postići ovim projektom je umanjiti predrasude među osobama nastale u proteklom ratu u BiH.

Festival je dobra prilika za mlade da se aktivno uključe u samu organizaciju festivala i kroz angažman zarade novac potreban za egzistenciju, te neki od njih predstave svoj bend pred svjetski poznatim muzičarima,  festivalom također na ovaj način šaljemo pozitivnu sliku Bosne i Hercegovine svijetu. Ove godine smo takođe  odlučili posebu podršku pružiti ženama. Festival će otvoriti i prvi dan predstaviti se pretežno ženski bendovi.

Opis i raspored projektnih aktivnosti

Promocija projekta

  • Planiramo nekoliko vrsta promocije projekta:
  • Društvene mreže Facebook, Instagram, idr
  • Web informativni portali
  • Printani materiali: 2 billboarda, posteri, letci, t-shirts
  • Mass Media: Lokalni radio; TV kućes:  NES, RTVRS, FTV, N1, BHT

Turističke agencije

Jazz music workshop (radionica Jazz muzike)

Za ovu radionicu dovest ćemo učitelja jazza iz SAD. Kroz ovu radionicu će mladi muzičari učiti o istoriji američkog jazza. Polaznici radionice će boto obučeni da izvedu jednu američku jazz instrumentalnu kompoziciju. Kompoziciju će se izvesti na našem jazz festivalu, s drugim slavnim jazz muzičarima.      

Festivalske aktivnosti:

  • Na ovom festivalu učestvovaće:
  • Music band: Trio Livada iz Hrvatske
  • Music band: Trio Jasne Jovičević iz Srbije
  • Music band: Mangalam & Badu Paul iz Brazila
  • Music band: Rok Zalokar iz Sloveniaje
  • Music band: Dragon’s fuel iz Srbije
  • Music band: Oridano Gypsy Jazz band iz Hrvatske
  • Music band: Star Time Playboys iz Slovenije
  • Music band: Phlox Mkdk iz Estonije
  • Music band: JazzyBIT iz Rumunije
  • Music band: We Free iz Francuske

Otvaranje: Četvrtak 25. Jula 2019. »Women in jazz« (Žene u jazzu)

Za ovaj 19. festival uvodimo novu aktivnost – žene jazz muzičarke. 3 ženska jazz music banda će svirati njihove kompozicije.

Petak 26. Jula 2019. i subota 27. Jula 2019.

Jazz nastupi od podneva do večeri.

Nedjelja 28. Jula 2019.

Festival će se zatvoriti u nedjelju 28. Jula 2019. u popodnevnim satima. 

Međunarodni jazz festival ,,Zelenkovac 2019,, ima ogroman značaj za organizaciju Ekološki Pokret Zelenkovac, kao i značaj u promociji prirodnih i društvenih vrijednosti regiona, promociju i podsticaj u razvoju turizmna, kulturnog stvaralaštva, demokratizaicje društva i očuvanju životne sredine.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!