Privreda

Nafta stigla na 73 dolara zbog daljeg smanjenja ponude

​LONDON – Cijena nafte je danas porasla na 73 dolara za barel, zbog daljeg smanjenja ponude i zabrinutosti oko novog prekida isporuka sa Bliskog istoka jer tenzije rastu.

Cijena sjevernomorske nafte tipa “brent” porasla je za 43 centa na 73,05 dolara za barel, navodi agencija “Blumberg” i podsjeća da je “brent” ove nedjelje ojačao za oko 3,0 odsto.

Loading...

Cijena američke “lake” nafte (WTI) poskupjela je za 60 centi na 63,47 dolara za barel.

Američke sankcije protiv Irana dodatno su srezale izvoz sirove nafte iz te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), što je doprinijelo daljem padu ponude, koja je već smanjena usljed sporazuma između članica i nečlanica naftnog kartela o ograničavanju prozivodnje.

U međuvremenu, ovonedjeljne rastuće tenzije na Bliskom istoku izazvale su zabrinutost od dodatnih poremećaja u snabdjevanju.

Osim smanjenja iranskog izvoza, ruske isporuke su prekinute, a Sjeverno more – dom “brent” nafte – suočeno je sa manjom ponudom zbog radova na remontu i održavanju postrojenja na naftnim poljima.

Tržište, takođe, iščekuje odluku OPEK-a i drugih proizvođača da li će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje koje je do sada povećalo cijene nafte za više od 30 odsto u ovoj godini.

Naime, na sastanku ministarskog komiteta OPEK-a u Saudijskoj Arabiji ovog vikenda biće procjenjena posvećenost država članica paktu o smanjenju proizvodnje nafte i izdate preporuke o tome da li će se realizacija tog sporazuma produžiti ili prilagoditi.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!