Politika

Podjela pozicija u Srpskoj: DEMOS najbolje prošao

BANJALUKA – Prema predloženom Sporazumu o zajedničkom djelovanju stranaka vladajuće koalicije u RS do 2022. godine, SNSD bi trebalo da ima 47 rukovodećih pozicija u javnim preduzećima, ustanovama i institucijama, DNS i Socijalistička partija po devet, DEMOS sedam, Ujedinjena Srpska četiri, a NDP tri direktorske funkcije

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su na sastanku na Mrakovici utvrđeni procenti učešća u vlasti svake od članica koalicije, pri čemu je jedini kriterijum bio broj poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Loading...

– Dogovorili smo se da do 15. maja u skladu sa ovim procentima napravimo prvi aneks vezano za ovaj sporazum koji će tačno utvrditi šta kojoj partiji pripada – rekao je Dodik.

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” odlično upućenog u detalje pregovora, lideri stranaka su na sastanku na Mrakovici pred sobom već imali prvi aneks koji je spomenuo lider SNSD-a i postigli su načelni dogovor o podjeli direktorskih funkcija. Izvor tvrdi da najviše razloga za zadovoljstvo imaju u najmlađoj parlamentarnoj stranci u Srpskoj – DEMOS-u.

– Kadrovi Nedeljka Čubrilovića će rukovoditi u sedam atraktivnih javnih preduzeća i ustanova. To su RiTE “Ugljevik”, “Autoputevi RS”, Zavod za medicinu rada i sporta, Republički devizni inspektorat, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Republička uprava za igre na sreću i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Prema njegovim riječima, u DNS-u i Socijalističkoj partiji nemaju previše razloga da trljaju ruke, prije svega u DNS-u koji je sa 20 odsto rukovodećih mjesta u prošlom mandatu spao na 12 odsto, koliko ima i SP kojoj je prije četiri godine pripalo 15 odsto rukovodećih mjesta.

– DNS će ponovo dati direktore Puteva RS, Željeznica RS, Agencije za osiguranje, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, Turističke organizacije RS, Zavoda za obrazovanje odraslih, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Opšte bolnice Prijedor, kao i direktora nove institucije – Operatora sistema podsticaja (OSP). Ta nova institucija će biti odgovorna i nadležna za podsticaje u oblasti energetike, a ta nadležnost je do sada po nekom nejasnom principu bila podijeljena između Elektroprivrede RS i Regulatorne komisije za energetiku RS – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da će kadrovi Petra Đokića ostati direktori u Šumama RS, Elektrohercegovini, Javnom fondu za dječiju zaštitu RS, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, APIF-u, Fondu za zaštitu životne sredine, Centru za pružanje besplatne pravne pomoći, Republičkom zavodu za standardizaciju i metrologiju i Komisiji za koncesije.

Prema njegovim riječima, najjača vladajuća stranka zadržaće rukovodeća mjesta u svim ostalim javnim preduzećima, ustanovama i institucijama, među kojima su “Elektroprivreda RS” i većina zavisnih preduzeća iz njenog sastava.

– Pored toga, SNSD će i dalje kontrolisati zdravstveni sektor, jer će rukovoditi Fondom zdravstvenog osiguranja i svim opštim bolnicama, osim one u Prijedoru, kao i svim ostalim zdravstvenim ustanovama iz nadležnosti Vlade RS. Direktori iz ove stranke i dalje će biti na čelu Poreske uprave, Geodetske uprave, Fonda PIO, Agencije za bankarstvo, IRB-a RS, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za statistiku, zatim Republičkog pedagoškog i Republičkog hidrometeorološkog zavoda i niza ostalih ustanova i institucija – objašnjava izvor.

U Ujedinjenoj Srpskoj i NDP-u mogu biti zadovoljni raspodjelom. Stranci Nenada Stevandića treba da pripadnu četiri direktorske fotelje i to u “Poštama Srpske”, “Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva”, Republičkom zavodu za geološka istraživanja i Institutu za javno zdravstvo u koju je nedavno već zasjeo njihov Branislav Zeljković.

– Pored fotelje direktora “Elektrokrajine” u kojoj je već lider Dragan Čavić, njegovoj stranci pripada i široj javnosti malo poznato preduzeće “Grad” iz Bijeljine u okviru koga posluje Agrotržni centar “Knez Ivo od Semberije”, ali i Republička direkcija za promet naoružanja i vojne opreme – objašnjava izvor za Glas Srpske.

Izvor
srpska-danas.com
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!