Politika

Čavić: Gluposti bošnjačkih političara mogle bi da sruše BiH

ČELINAC – Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je danas u Čelincu da bošnjački predstavnici političkim glupostima, poput novog preglasavanja srpskog člana Predsjedništva, mogu da sruše BiH i dejtonski sistem.

“Na kraju, srušiće i ovu nesrećnu zemlju svojim glupostima koje čine u sprečavanju njenog funkcionisanja”, rekao je Čavić novinarima komentarišući novo preglasavanje srpskog člana Predsjedništva u vezi sa usvajanjem budžeta institucija BiH, pa i upozorenje Milorada Dodika da će Srpska, ukoliko budu zaobiđeni srpski izborni pobjednici u formiranju vlasti na nivou BiH, vratiti sistem na prvobitno dejtonsko uređenje BiH, odnosno poništiti dejstvo mnogih institucija BiH na svojoj teritoriji koje su naknadno formirane i nedejtonske.

Čavić je objasnio da nije realno preglasavanjem praviti nove konstrukcije u BiH, jer postoje mehanizmi koji to sprečavaju.

“Svaki takav pokušaj dezintegracije funkcionalnog sistema BiH mogao bi dovesti do dezintegracije BiH. To je poznato onima koji to godinama i u kontunuitetu rade, a posebno bošnjačkim predstavnicima kod kojih postoji izražena namjera da Dejton nije obaveza. U BiH je jedino za političke predstavnike Srba dejtonska BiH međunarodno priznato pravo, a za bošnjačke od rata naovamo to je međunarodna priznata nepravda. Oni se tako i ponašaju”, rekao je Čavić.

On je konstatovao da upozorenja o vraćanju Srpske izvornom Dejtonu mogu ići samo kroz parlamentarne procedure na različitim nivoima vlasti, te je ponovio da je u sadašnjem sastavu Predsjedništva BiH potpuno očekivano često preglasavanje srpskog člana, jer praktično postoji politička koalicija predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda u toj zajedničkoj instituciji.

“Tu koaliciju su posljednji put činili Anto Jelavić i Alija Izetbegović, a svi ostali sastavi Predsjedništva BiH su po pravilu fukcionisali u konzenzusu. Vrlo rijetko je bilo tema u kojima je neko nekoga preglasao i potezanja vitalnih entitetskih interesa”, podsjetio je Čavić.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!