Politika

Špirić: BiH zahvatila dva razarajuća talasa

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić upozorio je danas da su BiH zahvatila dva snažna procesa – migrantski i emigrantski, koji imaju ogromnu razarajuću moć po ekonomiju, ali da to ne zanima Savjet ministara u tehničkom mandatu.

Špirić je rekao Srni da u vrijeme dok se odvijaju dva dijametralna procesa u BiH, emigracije i imigracije, Savjet ministara u tehničkom mandatu dijeli plijen na polulegalan način, na zatvorenom dijelu sjednica i mimo svih procedura i poslovnika. 

Loading...

On je istakao da je Savjet ministara u tehničkom mandatu najavio sjednicu za ponedjeljak, 5. avgusta, na kojoj će se, sudeći po dnevnom redu, namirivati preostali stranački kadrovi i povećavati administracija i javna potrošnja. 

“Dok članovi Savjeta ministara u tehničkom mandatu razmišljaju kako da što duže ostanu u foteljama, međusobnim stranačkim pogodbama i vrše nova zapošljavanja i kadrovska imenovanja, BiH su zahvatila dva snažna procesa, migrantski i emigrantski, sa ogromnom razarujućom moći po ekonomiju. Nalazimo se pred teškim izazovima, a Savjet ministara i vlast u tehničkom mandatu se prave da te procese ne primjećuju. To su dva najsnažnija i najrazornija procesa koji su zahvatili BiH kao nijednu drugu zemlju Balkana, ali Savjetu ministara to gotovo da i nije tema”, naglasio je Špirić. 

On je upozorio da dok u Ključu migranti kupe sijeno, Evropa kupi naše radnike i inteligenciju na svojoj berzi rada. 

“Teško će BiH nadoknaditi taj intelektualni potencijal koji će apsorbovati Evropska unija. Dok naši obrazovani ljudi odlaze, ovdje će se dogoditi novo naseljevanje putem migranata i migrantske politike jer je BiH nažalost, uz saglasnost vlasti na nivou BiH, definisana kao migrantski stacionar”, rekao je Špirić, navodeći da je emigracija postala brzi voz koji kupi svo radno sposobno stanovništvo. 

Prema njegovim riječima, sa ovim problemima u koje je BiH dovedena nezanjem i neodgovrnošću teško će se izboriti i vlast u punom kapacitetu, a ne ova koja je ostala u tehničkom mandatu samo da bi sebi namirila ono što još nije stigla. 

“Priča o budžetu koji će usvajati u septembru i tobožnja briga za državu je uspavanka za ove kojima još nisu dali obećano. Budžetom u septembru samo se pokriva ono što je već potrošeno, a ne ide se u razvoj. Tehnički saziv Savjeta ministara i njihovi planovi i programi rada, koje sad planiraju usvojiti, su kao nov sako na starim pantalonama – niti valja, niti će kome koristiti”, kaže Špirić. 

On je pozvao sve aktere da se urazume i da bude formirana vlast u skladu sa izbornim rezultatima da bi sačuvali pamet i mladost koja je ostala.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!