Društvo

U FBiH najveća epidemija morbila

Federacija BiH proteklih nekoliko mjeseci borila se sa najvećom epidemijom morbila od okončanja rata u BiH, a Zavodu za javno zdravstvo FBiH od početka godine do avgusta prijavljena su 1.304 slučaja oboljelih.

Od svih registrovanih 99 odsto bilo je nevakcinisano, nepoznatog vakcinalnog statusa ili nisu primili dovoljan broj vakcina.

Loading...

Dnevni avaz piše da je najviše oboljelih bilo u Sarajevskom kantonu 854, a potom u Srednjobosanskom 285 i Unsko-sanskom 83.

U Republici Srpskoj je ove godine broj oboljelih od morbila bio oko 40.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da najveći broj oboljelih od morbila u FBiH, oko 48 odsto, čine djeca u dobi do četiri godine, te otprilike 17 odsto djece od pet do devet godina.

Najvažnija intervencija za sprečavanje pojave bolesti jeste da se dostigne 95 odsto pokrivenosti vakcinacijom djece s dvije doze vakcine na području svih kantona i vakcinacijom drugih koji nisu vakcinisani.

Djeca treba da budu vakcinisana nakon godinu i u šestoj godini. Kasno je vakcinisati se sa tri godine, pogotovo ako se jave epidemije, jer su moguće veće komplikacije, piše Avaz.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!