Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Advokat Zora Dobričanin-Nikodinović: Što veći izazov, to veći motiv

Član advokatskog tima u slučaju Dragičević, Zora Dobričanin - Nikodinović za Nezavisne novine.

Voljela bih da moja pomoć oštećenoj strani u slučaju “David Dragičević” da neki doprinos rasvetljavanju ovog događaja, a svakako bi mi bilo drago da uđemo i u sudsku praksu, kaže Zora Dobričanin – Nikodinović, ugledni srpski advokat, koja je član tima Davora Dragičevića kako bi pomogla u rješavanju ubistva njegovog sina.

“Apsolutno ne želim da se mješam u politiku niti dozvoljavam da to bilo ko čini preko mog imena. U slučaju da to primjetim – izaći ću iz tima”, ističe ona.

NN: Šta vas je motivisalo da prihvatite predmet “Dragičević”?

Dobričanin – Nikodinović: Kolega koji je punomoćnik oštećenih zamolio me da se uključim u predmet.

Razmišljala sam jer sam vrlo zauzeta, a ovaj angažman zahtjeva putovanje i odsustvo iz kancelarije. Onda sam razgovarala i sa Davidovom majkom Suzanom i nju jednostavno nisam mogla da odbijem.

Traganje za istinom je uvek motiv za mene. Što veći izazov, to veći motiv.

NN: Gospoda Nobilo i Feraget kažu da u bh. krivičnom postupku oštećena strana ima veoma skučen prostor da zaštiti svoja prava. Mislite li da je sistem na neki način usmjeren na štetu oštećenih lica, a previše u korist optuženih?

Dobričanin – Nikodinović: I naš i vaš ZKP prilično su zapostavili ulogu oštećenih.

Kod vas je to još drastičnije… Ne mogu ja u vašoj državi da predlažem izmene ZKP-a, ali s obzirom na to da lično rukovodim Radnom grupom za krivičnopravnu materiju u Advokatskoj komori Srbije, mi pripremamo naš prijedlog izmena i dopuna našeg ZKP-a.

NN: Da li mislite da će način na koji ćete vi pristupiti predmetu značiti promjenu sudske prakse u BiH, kao što smatra vaš kolega Nobilo?

Dobričanin – Nikodinović: Voljela bih da moja pomoć oštećenoj strani u slučaju “David Dragičević” da neki doprinos rasvetljavanju ovog događaja, a svakako bi mi bilo drago da uđemo i u sudsku praksu.

Naime, bez obzira na zakonsku nedorečenost – naišli smo na otvorena vrata u Tužilaštvu u Banjaluci, zbog čega sam stekla utisak da zaista žele da rasvjetle ovaj slučaj da su im dobro došli stručna pomoć i iskustvo svih nas, pa i iskustvo kolege Nobila i moje, koje nosimo iz drugih država.

Moja ideja je da pomognemo Tužilaštvu u mjeri u kojoj je to moguće, da tako dođemo do istine.

Apsolutno, apsolutno ne želim da se miješam u politiku niti dozvoljavam da to bilo ko čini preko mog imena. U slučaju da to primjetim – izaći ću iz tima.

Ja se politikom ne bavim. Moje opredjeljenje je samo čista advokatura.

NN: Zašto ste pristali da se angažujete pro bono? Ne sumnjam, naravno, u vaše dobre namjere već znate da u našem narodu uvijek postoji mala doza nepovjerenja…

Dobričanin – Nikodinović: Pro bono – naravno. Jedan od razloga što sam ovo prihvatila je taj što želim da dam svoj doprinos u mjeri u kojoj je to moguće da se utvrdi istina.

Istina, borba za istinu, borba za pravdu – to je moje životno i profesionalno opredjeljenje.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button