Svijet

Obilježena 74. godišnjica napada na Hirošimu

HIROŠIMA – U Hirošimi je danas obeleženo 74. godina od američkog napada atomskom bombom, a tokom ceremonije gradonačelnik tog grada Kazumi Macui podsjetio je japansku vladu da bi trebalo da se pridruži ugovoru UN o zabrani nuklearnog oružja.

Ceremoniji u Memorijalnom parku prisustvovalo je 50.000 građana, preživjelih i potomaka stradalih, kao i predstavnici 90 zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, prenosi Kjodo.

Loading...

Komemoracija je počela minutom ćutanja u 8.15 po lokalnom vremenu, tačno u vreme kada su SAD 1945. godine bacile nuklearnu bombu na Hirošimu, koja je usmrtila 140.000 ljudi.

“Širom svijeta, vidimo da je egocentrični nacionalizam u usponu, tenzije pojačane međunarodnim rivalstvom, a da se nuklearno razoružavanje zaustavlja”, rekao je Macui na ceremoniji.

On je pozvao vladu Japana da se pridruži sporazumu UN o nuklearnom naoružanju.

“Pozivam vladu jedine zemlje koja je iskusila nuklearno oružje u ratu da se prodruže zahtjevu preživjelih i da potpiše i ratifikuje sporazum. Pozivam lidere da pokažu pacifizam japanskog ustava tako što će pokazati liderstvo u preduzimanju sljedećeg koraka prema svijetu oslobođenom od nuklearnog oružja”, rekao je Macui.

Japanski premijer Šinzo Abe nakon ceremonije održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da sporazum ne predstavlja “realnost o bezbednosti”.

Abe je na ceremoniji rekao da će Japan raditi kao “medijator između država sa nuklearnim naoružanjem i onima koje ga nemaju”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!