Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Šarović planira formirati novu većinu sa Komšićem

SDS-ov Mirko Šarović pokušaće da pregovara i sa Željkom Komšićem kako bi formirao novu parlamentarnu većinu sa DF-om – očekuju to u vladajućoj koaliciji Republike Srpske. 

Šef Srpskog kluba u BH-Parlamentu za ATV kaže da je to naročito jasno nakon što su Sporazum o formiranju vlasti potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA. Nenad Stevandić podsjeća i da je Mirko Šarović, zabrinut za svoju političku karijeru,  bio spreman da prepusti sve pozicije Socijalističkoj partiji i DNS-u  kako bi Savez za promjene zajedno sa SDA formirao vlast, ali taj plan mu nije pošao za rukom.

“Sad kad Bakir nije mogao da ih ugura, onda sad kukaju. I sada im je ostao gospodin Komšić. I sada će, vidjećete, Savez za promjene malo igra sa gospodinom Komšićem ne bi li on tu pokušao nešto da uslovljava da oni što duže ostanu na svojim funkcijama”, kaže Stevandić.

SDS-ov Mirko Šarović danas nije bio dostupan za komentar. Kako ATV saznaje od  izvor iz DF-a, Šarović u takve pregovore sa DF-om pokušava da uđe već pola godine, a da im se onda priključi i SDA  koja na to ne pristaje. SDA sa Bakirom Izetbegovićem na čelu odlučio je da vlast formira legitimno sa izbornim pobjednicima. SNSD, HDZ i SDA imaju i dovoljno ruku za izglasavanje Savjeta ministara. U SNSD-u nisu iznenađeni  nastojanjima Mirka Šarovića. 

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kaže da su srpski ministri iz SDS-a i PDP u Savjetu ministara skoro pet godina satanizovali  Republiku Srpsku i njene institucije. Oglasio se danas SDS-ov Miladin Stanić i to tvrdnjom da u BiH nikada nije bilo manje Republike Srpske, a više BiH. Šef kluba poslanika SNSD-a u BH Parlamentu Staša Košarac kaže da je jasno  da je SDS radio protiv interesa Republike, pa čak i otvoreno govorio da za njih ne važe odluke Narodne skupštine. Sve je jasnije,smatra Košarac, i da vlast u BiH neće biti formirana sa izbornim gubitnicima.

“Mislim da apsolutno, poslije vrlo razumnih razgovora i dolaska do izjave o jednom partnerstvu buduće vlasti na zajedničkom nivou, njegovi rezultati rada će biti loši. Ono što mi jesmo prepozanli jeste da je pokušao svojim političkim licemjernim radom da naruši vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj”, kaže Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Već je jasna i raspodjela resora u Savjetu ministara BiH. SNSD-u pripada mjesto predsjedavajućeg, ali i rukovodeće funkcije u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu komunikacija i transporta i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. HDZ će rukovoditi Ministarstvom civilnih poslova, Ministarstvom pravde i Ministarstvom finansija, a SDA Ministarstvom odbrane i Ministarstvom bezbjednosti. Sporazum lidera o formiranju vlasti podržala je danas i Američka ambasada u BiH.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button