Društvo

Šta bi u Republici Srpskoj mijenjali u novom zakonu o PDV-u?

Nekoliko stranica primjedbi na Nacrt Zakona o PDV-u poslate su iz Repulike Srpske na adresu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Između ostalog, predlaže se izmjena stope PDV-a, koja bi varirala u zavisnosti o tome o kojoj usluzi je riječ. 

Iz Federacije još nema konkretnih primjedbi, ali kako nezvanično saznajemo,  spremaju se oštre reakcije na tekst zakona. Šuška se da bi poslodavci mogli i u proteste, te da će spisak primjedbi biti prilično dugačak. Na te primjedbe još čekaju u Upravnom odboru.  

“Mi smo već dobili konkretne primjedbe Odbora za budžet i finansije Narodne skupštine Republike Srpske i Ministarstva finansija Republike Srpske koje su kvalitetne i vrlo ozbiljne primjedbe. Tako da mislim da je rano govoriti o komentarima na zakon. Čak mislim da je postojeći zakon dosta dobar i da ga nije trebalo mijenjati i mislim da je mogao dati bolje rezultate nego ovaj novi, to je moje mišljenje. Ali vidjećemo kakve će primjedbe biti i poslovne zajednice”, kaže Miodrag Kudić, član upravnog odbora UIO BiH.

Šta bi mjenjali u novom zakonu, već znaju privrednici u Republici Srpskoj. Vrijeme je, kažu, odavno bilo da se mijenja stari zakon. U Privrednoj komori na listu primjedbi stavili su i to da bi prag PDV-a trebalo podići na 100 hiljada maraka. Uz to bi bilo dobro i da se pomjeri rok plaćanja.

“Mislim da se trebao uvažiti interes privrednika da se pomjeri rok plaćanja PDV-a na kraju u mjesecu. Mi znamo da bi to na neki način uticalo na prihode. Države da bi država u tih mjesec dana bila u nekom raskoraku ali zato predlažemo neku varijantu d ato bude postepeno. Da imamo prvih šest mjeseci, plaćanje PDV 20. u mjesecu pa da onda to postepeno pomijeramo na kraj mjeseca”, kaže Goran Račić, predsjednik područne privredne komore u Banjaluci.

Porez na dodanu vrijednost ne bi trebalo da bude isti za sve usluge, dodaju u Privrednoj komori Republike Srpske. Pelene, hrana za bebe, i osnovne životne namirnice ne bi trebale da budu oporezovane isto kao i skupi automobil, kaže Račić. Isto misle i u Narodnoj skupšini Republike Srpske. 

“Mislim da smo zauzeli stav o tome da bi trebalo da se razmisli o visini stope PDV-a. I mogućnosti uvođenja dvije stope PDV-a. Jer je BiH uz MAkedoniju zemlja sa najnižom stopom PDVa od 17 odsto. Ona je  jedina pored Danske koja ima jedinstveno stopu PDV-a”, kaže Željka Stojičić, odbor za finansije i budžer u NSRS.

Uprava  se nije bavila izmjenama stopa i rokova za plaćanje PDV-a, jer će na to pitanje, ali i na sva druga, odgovore dati Upravni odbor UIO, Savjet ministara  i Parlament BIH. Zakon o PDV u BiH star je 14 godina.
 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!