Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Turska i SAD stvaraju centar za zajedničke operacije u Siriji

​Turska i Sjedinjene Američke Države su postigle dogovor o stvaranju koordinacionog centra za zajedničke operacije i planiranu zonu bezbjednosti na sjeveru Sirije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Vojna delegacija SAD doputovala je u Ankaru 4. avgusta radi razmatranja mogućnosti da se formira zona bezbjednosti na sjeveru Sirije.

„Tokom pregovora strane su se dogovorile da se što prije preduzmu mjere kako bi se otklonilo strahovanja Turske za svoju nacionalnu bezbjednost. U vezi s tim odlučeno je da se što prije u Turskoj formira centar za zajedničke operacije, koordinaciju i upravljanje zonom bezbjednosti u Siriji“, navedeno je u saopštenju.

Strane su se, takođe, dogovorile da „zona bezbjednosti postane mirni koridor“, kao i da budu preduzete neophodne mjere za povratak sirijskih izbjeglica kući.

Zonu širine od 30 do 40 kilometara duž sirijsko-turske granice kontrolisaće Turska u koordinaciji sa SAD, prenjela je agencija Anadolija.

Prema informacijama agencije, pripadnici kurdskih formacija dužni su da napuste tu teritoriju i da predaju teško naoružanje. Svi njihovi tuneli, položaji i utvrđenja unutar zone bezbjednosti treba da budu uništeni.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da će ta zemlja početi vojnu operaciju protiv snaga samoodbrane sirijskih Kurda istočno od Eufrata na sjeveru Sirije i obavijestio o tome Rusiju i SAD. Turski vojni izvor je rekao da bi operacija mogla da počne poslije 11. avgusta.

(Sputnjik)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button