Privreda

Hrvatska poseže za uvoznom radnom snagom

ZAGREB – Nedostatak radne snage sve više pogađa Hrvatsku, a mnogi poslodavci se žale da ne mogu da nađu radnike naročito tokom sezone i posežu za uvoznom radnom snagom, prenose hrvatski mediji.

Radnica iz Indije Timapur, koja je posao našla kao beračica paradajza, kaže da joj ustajanje u četiri ujutro nije problem i da je došla u Hrvatsku, jer je htjela da radi.

“Ovo je lijep i dobro plaćen posao, a u Indiji su male plate”, kaže Timapur.

Uskoro će trećina, od oko 80 zaposlenih u proizvodnji paradajza u kojoj Timapur radi, takođe biti iz dalekih zemalja.

U firmi u kojoj Indijka radi kažu da nisu mogli da na domaćem tržištu nađu radnu snagu tako da su ove godine morali da angažuju specijalizirane agencije koje su im pomogle u pronalasku strane radne snage.

I u drugim delatnostima je slicno, pa su tako pojedni radnici došli iz Filipina u Šibenik.

“Radila sam u Dubaiju, ali su me interesirale evropske države i ovdje mi je bilo najlakše da dođem”, kaže radnica sa Flipina Elovel Lego, a njen kolega Vijlam Altura navodi da je došao prošle godine kako bi pomogao svojoj djeci koja žive na Filipinima.

Potražnja za radnom snagom sve je veća, uvozne kvote su ispunjene, a u jednoj agenciji za zapošljavanje kažu da je nedostatak radnika ne samo u građevinarstvu i ugostiteljstvu, već i za poslove zemljoradnje i stočarstva, a da nedostaju radnici za gotovo sva zanimanja.

Samo u ugostiteljstvu nedostaje još oko 1.500 radnika, a dogodine bi taj broj mogao biti i veći.

U sektoru građevine manjak radne snage itekako se oseti, a poslodavci već sada upozoravaju da će im nedostajati više desetina hiljada radnika.

Iz Hrvatske građevinske komore podsećaju da je problem manjka radnika i demografsko pitanje.

Uvoznih kvota za graditeljstvo ostalo je samo oko 500, a manjak radnika u tom sektoru itekako će uticati na ugovaranje novih poslova i poštovanje rokova.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!