Magazin

Tužila berlinski hor dječaka zbog diskriminacije

Berlinski hor dječaka sa tradicijom dužom od pet vijekova optužen je za rodnu diskriminaciju jer nije u svoje redove htio da primi devetogodišnju djevojčicu. Njena majka tuži najstariju muzičku ustanovu u Berlinu zato što ne prihvata savremene standarde o rodnoj ravnopravnosti.

Kriterijumi za prijem u Državni katedralni hor u Berlinu krše njemački Ustav, tvrdi majka djevojčice koja je podnjela zvaničnu tužbu, jer su njenoj kćerki narušena osnovna prva da ima jednake mogućnosti u dobijanju državne stipendije.

Loading...

Međunarodno poznati hor dječaka nikada u svome sastavu nije imao osobu ženskog pola u svojoj 554 godine dugoj istoriji, ali postoji i ženski hor, u koji je djevojčica mogla da bude primljena.

Međutim, majka je insistirala na tome da taj hor nema isti nivo kao dječački hor koji je postao institucija, a koji je posebnu slavu stekao zahvaljujući Feliksu Mendelsonu. Zato majka insistira da država mora da reaguje i umiješa se u ovakav vid diskriminacije.

Rukovodstvo hora tvrdi pak, da odluka o odbacivanju prijema dotične djevojčice nije bila uslovljena isključivo njenim polom, već da bi sigurno bila prihvaćena da je pokazala „izuzetan talenat i motivaciju“. U izjavi za sudski pretres istakli su da horovi djevojčica i dječaka zvuče dugačije iz „anatomskih razloga“, a da je njima dato pravo da odlučuju koga će primiti u hor na osnovu umjetničke slobode.

Advokatica Suzan Braklajn koja zastupa tužitelje, nazvala je ovo obrazloženje „vrlo čudnim“, s obzirom na to da je Univerzitet umetnosti u Berlinu, pod čijim nadzorom je hor dječaka, djevojčicu preporučio drugoj elitnoj školi za mlade muzičare, što dokazuje da ne sumnjaju u njen talenat. Polna pripadnost je jedini razlog zašto djevojčica nije primljena u hor, insistira Braklajnova.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!