Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Ruski Yandex želi da uveća svoju flotu samovozećih automobila

Ruski tehnološki gigant želi da uveća broj autonomnih vozila za testiranje ovih naprednih sistema.

U ovom trenutku Yandex testira flotu od 90 automobila na javnim putevima, od čega je 35 automobila u Moskvi. Rusi se nadaju da će do kraja godine broj vozila u floti samovozećih automobila preći 100, a onda imaju još veće planove.

Kako bi se testiranje obavljalo u što realnijim uslovima i kako bi se dobijeni rezultati mogli brže obraditi i shvatiti ako postoje greške Yandex navodi da je neophodan već broj opitnih automobila. Stoga je želja da se u naredne dvije godine broj ovakvih samovozećih modela uveća na čak 1.000!

Yandex do sada nije dao nikakvu potvrdu koliko je novca uloženo u razvoj autonomnih automobila, ali je Dimitrij Poliščuk, šef odjeljenja za razvoj samovozećih vozila, izjavio je da je cijena jedan takav model košta kompaniju malo manje od 100.000 dolara.

Ova kompanija razvija sopstvenu tehnologiju za autonomnu vožnju najvišeg nivoa od 2016. godine, a prvi automobili bez vozača testiraju se od 2017. godine. Yandex je nedavno dobio odobrenje za vršenje ovakvih testova u Izraelu, a nadaju se da će dobiti dozvolu i za testiranje na tlu SAD.

AutoRepublika 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button