Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Metju Fild: BiH bi mogla mnogo zaraditi od filmske industrije

SARAJEVO – Prihod od turizma zbog Sarajevo film festivala iznosi oko 51 milion maraka, a cijela BiH bi mogla iskoristiti kreativnu industriju filma i umjetnosti za jačanje svoje ekonomije, piše Metju Fild, britanski ambasador, na svom blogu.

On kaže da je u Ujedinjenom Kraljevstvu prepoznata važnost ove vrste industrije, te da je ta zemlja danas četvrta na svijetu po veličini sektora sa godišnjom zaradom od više od sto milijardi funti. Naglašava da ovaj sektor raste dvostruko brže od opšte ekonomije.

“Ovakav uspjeh nije slučajan. Potrebni su stalni i odlučni napori same industrije, te bliska saradnja s obrazovnim institucijama i vlastima”, ističe on.

Navodi da obrazovanje ima ogromnu ulogu u izgradnji uspješne kreativne industrije, te je izrazio nadu da će bosanskohercegovačke institucije prepoznati prilike koje se nude i prilagoditi im se kako bi se zadovoljila potreba za kvalifikovanim montažerima, inženjerima, dizajnerima, producentima, režiserima i drugim.

“Nakon što sam prošao od Cazina do Trebinja, od Blagaja do Drvara, uvjeren sam da je ovo mjesto samo po sebi najveći potencijal jer nudi prekrasne lokacije širom zemlje. Volio bih da sljedeće ‘Igre prijestolja’ ili ‘Nemoguća misija’ budu snimane i producirane ovdje, sa Bosnom i Hercegovinom ‘u glavnoj ulozi'”, zaključio je Fild.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button