Svijet

Evropska komisija ukida resor za proširenje EU?

Iako novi saziv Evropske komisije još nije formiran i Ursula fon der Lejen, njena buduća predsjednica, ne otkriva karte kad je u pitanju njen sastav, u Briselu se spekuliše da bi iz naziva odjeljenja koje se bavi susjedstvom mogao ispasti dio koji se odnosi na proširenje.

Na takvu mogućnost ukazala je i Željka Cvijanović, predsjednica RS, koja je u nedavnom intervjuu za “Nezavisne” istakla da još nije jasno koji će tačan naziv nositi ovo odjeljenje. Iz toga će se, kako ističe, moći vidjeti i namjere nove komisije kad je u pitanju naš region. 

Loading...

Cvijanovićeva kaže da se unutar EU vode velike rasprave o tome kakav stav članice treba da zauzmu kad je u pitanju proširenje, te ističe da veliki broj zemalja želi prvo da vidi reforme unutar same EU, uključujući i ujednačavanje ekonomskog razvoja zemalja i regiona unutar EU. 

“Tu imate i još jedno bitno pitanje – izlazak Velike Britanije iz EU. U tom smislu ja na neki način mogu i da razumijem ove tri-četiri zemlje EU koje su tvrdo protiv proširenja dok se unutar EU ne poslažu stvari”, smatra Cvijanovićeva. 

Inače, dobro upućeni sagovornici iz Brisela kažu da će proširenje na neki način morati da bude prisutno u Evropskoj komisiji, iako se slažu da će to više biti formalno nego što će imati bilo kakvu suštinsku ulogu.

“Važno je da se ta priča proširenja na neki način održi u životu kako bi na Balkanu bila održana kakva-takva spremnost na dalje reforme. Međutim, u praktičnom smislu, teško je očekivati da bi se puno moglo desiti u mandatu naredne Evropske komisije”, kaže jedan od sagovornika.

Jedan evropski diplomata u BiH nam je u nezvaničnoj izjavi istakao da će čak i pitanje kandidatskog statusa najvjerovatnije morati sačekati komisiju koja će doći iza mandata Fon der Lejenove, ali ističe da još niko u Briselu nema hrabrosti da to tako glasno kaže. 

Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke i dobra poznavateljka evropskih prilika, ističe da bi bilo zabrinjavajuće ako se proširenje ne nađe u portfelju naredne Evropske komisije.

“Vrlo teško je u ovom trenutku kad znamo toliko malo o planovima naredne komisije dati decidan odgovor, međutim ja mislim da će proširenje biti zastupljeno u narednom komesarijatu. Poruka koja bi bila poslana u suprotnom bila bi veoma loša. Bili bismo prepušteni sami sebi, a to je najlošija opcija za regiju”, kaže Topićeva za “Nezavisne”.

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) i dobar poznavalac evropske politike, ističe za “Nezavisne” da se još ne zna kakva će biti odluka kad je u pitanju ovaj resor.

“U svakom slučaju, proširenje ovisi od država članica, a one su skoro sve za što sporije pristupanje. Fon der Lejenova je u svom pismu navela proširenje, što je već dobar znak, ali dosta odluka će se donositi u zadnjem trenutku, tako da ostaje da vidimo. Naravno, zavisi i od toga ko će biti zadužen za resor susjedstva”, navodi Ćerimagić.

“Nezavisne” su nedavno objavile da se kao nasljednik Johanesa Hana, komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, nezvanično se spominje slovenački diplomata Janez Lenarčić, stalni predstavnik Slovenije pri EU.

Izvori banjalučkog lista, međutim, upozoravaju da odluka još nije donesena, ali da se Lenarči sve češće spominje u briselskim krugovima kao mogući kandidat na ovoj funkciji.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!