Privreda

Kako su poslovale pivare u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA – Pivare u BiH ne mogu se pohvaliti naročito dobrim prvim polugodištem 2019. godine, izvještava Indikator.ba.

Najveća pivara u Bosni i Hercegovini Banjalučka pivara potonula je u gubitak, dok su Pivara Tuzla, Bihaćka pivovara i Sarajevska pivara pozitivno poslovale.

Banjalučka pivara ostvarila je neto gubitak u prvom polugodištu 2019. godine od 1,1 milion KM.

U prvoj polovini godine obim prodaje Banjalučke pivare pao je za šest odsto na 210 hiljada hektrolitara, dok je neto prihod od prodaje, u poređenju sa prošlom godinom, pao za 7 posto na 19,9 miliona KM.

Nikolas Peni, direktor Banjalučke pivare, kazao je su se nedavna povećanja cijena sirovina i energenata negativno odrazila na profitabilnost, a samo tržište u cjelini ne pokazuje rast.

Pivara Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu kompanije Bingo Tuzla, imala je najveću dobit, 1,84 miliona KM, nakon što je u istom razdolju prošle godine ostvarila dobit od 1,72 miliona KM. Trend rasta zabilježili su i poslovni prihodi ove pivare, i to za 1,2 posto na 13,42 miliona KM, sa 13,25 miliona KM prošle godine.

Poslovni prihodi, međutim pali su drugim dvjema pivarama – Sarajevskoj pivari i Bihaćkoj pivovari.

Sarajevska pivara imala je pad poslovnih prihoda za oko 12 posto, sa 16,06 miliona KM na 14,12 miliona KM. Takođe, pala je i dobit najstarije bh. pivare na 110 hiljada KM, nakon 891 hiljadu KM u istom prošlogodišnjem periodu, prenosi SWOT.

Bihaćka pivovara zabilježila je pad poslovnih prihoda od 8 posto na 3,88 miliona KM, sa 4,22 miliona KM godinu ranije. No, dobit ove pivare porasla je na 63 hiljade KM, nakon 4 hiljade KM na polugodištu 2018. godine.   

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!