Magazin

Najpoznatija banjalučka ljubavna legenda dobila je svoj digitalni spomenik

Ljubavnu priču o Safikadi oživjelo je 40 mladih iz Banjaluke i Mostara kroz zajednički projekat “Safikada Hackathon” koji je danas predstavljen u Banjaluci u protstorijama “Robokidsa”.

Željka Gajić iz “Robokids centra” rekla je kako je ovaj projekat, u kojem je učestvovalo 40 djece iz Banjaluke i Mostara, trajao tri mjeseca.

“Ovaj projekat nazivamo projektom ljubavi i pomirenja, jer su djeca sa svojim mentorima oživjela legendu o Safikadi na elektronski i moderan način”, objasnila je Gajićeva.

Na ideju su, kako kaže, došli jer svaki grad ima svoju legendu, a za Banjaluku to je upravo Safikada.
“Kako već znamo da zaljubljeni parovi na Safikadinom grobu za Dan zaljubljenih pale svijeću, došli smo na ideju da tu priču oživimo”, objasnila je Gajićeva.

Čarls Blejk, zamjenik direktora kancelarije američke ambasade u BiH, rekao je da je ovo jedan divan projekat, koji, prije svega, treba da pomogne djeci da razviju vještine koje su im neophodne u 21. vijeku.”

Druga svrha ovog projekta je da pomaže u prevazilaženju međusobnih razlika i unapređuje ključne vještine u međusobnoj saradnji i inovativnosti”, rekao je Blejk.

[ads1]

Irena Radojević, direktor Turističe organizacije grada, rekla je da se i TOBL priključio ovom projektu.
“Priča o Safikadi je prelijepa ljubavna priča koja treba da se zabilježi i da se podigne na neki nivo, a ovo je prvi korak ka tome. Ovaj projekat će mnogo značiti za grad, jer Banjaluku posjećuje mnogo turista iz različitih regiona, a grad na Vrbasu mora imati nešto po čemu će ga turisti zapamtiti”, kaže Radivojevićeva.

Drugi “Safikada Hackathon” organizovali su “Exit centar” Banjaluka (“Robokids”) i Centar za tehničku kulturu iz Mostara, a cijeli projekat je finansirala američka ambasada u BiH.

Inače, u revijalnom dijelu za učesnike je organizovan kulturno-zabavni program, u kojem su posjetili tvrđavu Kastel, Safikadin grob i Muzej iluzija, a održan je i dječji parlament sa debatom na temu “Međuetnička ljubav”.

[ads2]

Legenda o Safikadi

Legenda kaže da se mlada Banjalučanka Safikada zaljubila u jednog vojnika koji je služio u tvrđavi Kastel. Ljubav je bila uzajamna. Iako je sve zvučalo kao u bajci, jednog dana došla je obavijest da vojnik kojeg je Safikada toliko voljela odlazi na daleki front.

Safikada je teško podnijela odlazak svog voljenog. Ubrzo nakon njegovog odlaska dobila je vijest da je njen dragi izgubio život negdje daleko, te je u najljepšem svadbenom ruhu pohitala pred top na tvrđavi Kastel, koji je svaki dan označavao podne, i tako otišla u smrt da bi vječno bila sa svojim voljenim.

 

(nezavisne)

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!