Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Lukić: Blokada institucija BiH – logičan odgovor Srpske

Profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da bi blokada rada zajedničkih institucija mogao da bude logičan odgovor Republike Srpske ukoliko ona i dalje bude ucjenjivana kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH.

Lukić je rekao da bi u ovakvim okolnostima bili sasvim opravdani potezi vlasti u Banjaluci koji bi nalikovali na disoluciju i istakao da su i bivše jugoslovenske republike donosile odluke protiv nekadašnje države.

“Slika je, manje-više, slična. Predstavnici secesionističkih jugoslovenskih republika su razvaljivali centralne organe. Stranci koji su gazdovali tadašnjom situacijom, od Badinterove komisije pa nadalje, te poteze su proglašavali potpuno legitimnim i ustavnim. Isticali su da ukoliko nema dobre volje za zajedničkim životom, da se država može raspasti. Zašto i sada ne bi bilo tako? Pobjedničke snage u Srpskoj žele da formiraju centralnu vlast, dok drugi dio to ne želi”, rekao je Lukić za “Glas Srpske”.

On je napomenuo da ne govori da je sve to mudro i u ovom trenutku optimalno rješenje – to bi jednostavno bio iznuđen potez koji bi vlasti Srpske mogle da povuku ukoliko bude nastavljena ova politička lakrdija.

Komentarišući najave iz SDS-a i PDP-a da se neće povući i da nisu za ovu blokadu, Lukić je naglasio da je to njihova slika i prilika, njihova moralna, ljudska, politička i srpska sramota.

On je rekao da je veoma razočaran zbog ponašanja SDS-a, čiji je član bio, te da ne može da se načudi ljudima koji zarad ličnih interesa rade protiv Republike Srpske.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci toliko insistiraju na ulasku u NATO zbog toga što SDA nastoji da u novu vlast uvuče političke partije iz Republike Srpske koje bi sa njima sarađivale bez pogovora, ali i pristale da uđu u proces revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma, te stvaranja unitarne i potpuno centralizovane BiH.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button