Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Tramp: Iran je odgovoran za napad, ali želim da izbjegnem rat

VAŠINGTON – Američki predsjednik Donald Tramp ostao je pri stavu da Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju, ali je istakao da želi da izbjegne sukob i da treba sačekati dok se sigurno ne sazna ko je počinilac.

Poslije susreta sa bahreinskim princom nasljednikom Salmanom bin Hamad Al-Kalifom, Tramp je rekao da je odlučan da pomogne svom saudijskom savezniku, ali da želi da izbjegne rat s Iranom, prenose agencije.

“Čini se da je Islamska Republika gađala naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ali želimo da to potvrdimo sa sigurnošću”, rekao je Tramp.

Prethodno je američki predsjednik “prozvao” Iran u vezi sa napadom na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, dovodeći u pitanje tvrdnje Teherana da nema ništa sa tim napadom.

“Sjetite se kada je Iran oborio dron, tvrdeći da je bio u njihovom vazdušnom prostoru, a zapravo nije bio ni blizu. Čvrsto su se držali te priče znajući da je to velika laž. Sada kažu da nemaju ništa sa napadom u Saudijskoj Arabiji. Vidjećemo?”, napisao je Tramp na Twitteru.

SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obavještajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, prenosi BBC.

Iran odbacuje bilo kakvu umiješanost u subotnje napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Teheran.

Donald Tramp je izjavio juče da su SAD spremne “kao zapeta puška” za potencijalni odgovor na napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Napad na postrojenje Saudi Aramko paralisao je proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od pet odsto svjetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button