Hronika

Šteta od privrednog kriminala u RS 221 milion KM

​U Republici Srpskoj (RS) je tokom prošle godine otkriveno 680 slučajeva privrednog kriminala, a pričinjena materijalna štete nastala izvršenjem tih krivičnih djela iznosi 221.492.815 KM, dok su izvršioci ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 227.468.126 KM.

Tužilaštvima je podneseno 386 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima i prijavljeno je 557 izvršilaca.

Iz policije tvrde da je akcenat u radu u toj oblasti bio na otkrivanju složenijih krivičnih djela privrednog kriminaliteta i s pričinjenom većom materijalnom štetom.

U 2017. godini pričinjena materijalna šteta je iznosila 97.834.400 KM, a stečena protivpravna imovinska korist 86.476.000 KM.

Najbrojnija krivična djela privrednog kriminala su: zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pronevjera, nedozvoljena trgovina, nesavjestan rad u službi i druga.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS navode da su u okviru operativne akcije „Silva“, realizovane tokom 2018. i prva četiri mjeseca ove godine, podnijeli sedam dopuna izvještaja protiv 19 lica, za počinjena krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, pustošenje šuma, krađa, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, neprijavljivanje krivičnog djela, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, trgovina uticajem, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje znakova za obilježavanje roba, mjera i tegova, utaja poreza i nedozvoljena trgovina.

U Izvještaju o radu MUP RS za 2018. godinu, navedeni su najznačajniji predmeti („Birač“ Zvornik, „Promtes“ Teslić, „Drvolik“ Rogatica, „Fabrika šećera Bijeljina“, „HHH“ Pale, i drugi), kada je u pitanju otkrivanje krivičnih djela privrednog kriminaliteta.

Dodaju i da je u periodu januar – april ove godine otkriveno 170 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, što je za 34,1 odsto manje u odnosu na isti period lani.

“Od ukupnog broja njih 44,7 posto posto su krivična djela koja imaju obilježja korupcije. Aktivnosti u borbi protiv korupcije su bile usmjerene na različite društvene oblasti, tako da se među prijavljenim licima nalaze odgovorna lica privatnih, državnih i mješovitih društava, zaposlenih u javnim preduzećima, bankama, i drugim organima i institucijama”, istakli su u izvještaju policije.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!